Közvetlenül a lélekből

2018.08.24. 14:00

Szívből szólt a zene Pápán

Fiatal fuvolistatehetség, Nyilas Édua első saját hangversenyének tapsolhatott a pápai komolyzene-kedvelő közönség.

Laskovics Márió

Nyilas Édua első önálló fuvolakoncertjét adta a református templomban Fotó: Laskovics Márió

Nyilas Édua, a Berni Művészeti Főiskola hallgatója adott fuvolakoncertet múlt pénteken a református templomban. A fiatal tehetség tizenkét éve fuvolázik, többször részt vett már növendék-hangversenyen, azonban ez volt az első önálló koncertje.

Nyilas Édua első önálló fuvolakoncertjét adta a református templomban
Fotó: Laskovics Márió

Visszatekintve elárulta, a pápai Bartók Béla Zeneiskolában kezdett fuvolázni Nagy Tibornénál, majd Kozmicsné Tomor Ibolyánál tanult. Lányos, lírai mivolta miatt választotta az ajaksípos fúvós hangszert, ami később, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnáziumban töltött középiskolás évei alatt a szenvedélyévé vált. Sikeresen felvételizett Svájcba.

– Hálás vagyok ezért. A főiskolán veszem észre, hogy önállónak kell lenni. Koncerteket kell szervezni, kurzusokra járni, és mindent magamtól kell megismerni. Csak én tudom megszerezni azt a tudást, amit szeretnék elérni. Most már nem segítenek, terelgetnek a tanáraim – mondta el.

Nyilas Édua vallja, hogy a fuvola mint aerofon hangszer nagyon éneklő hanggal rendelkezik, s olyan, mintha a tüdejéből gát nélkül kifújt levegővel közvetlenül a lelkéből szólaltatná meg. A helyi kálvinista gyülekezet volt tagja év közben tanult darabjaiból válogatott a koncertre, felcsendültek Bach, Mozart, Karg-Elert, de Bloismortier művei. Valamint szívbemarkolóan volt hallható egykori osztálytársa, Porkoláb Martin Cseresznyevirágzás című darabja, amit kifejezetten Nyilas Éduának írt.

Közreműködött marimbán Nyilas Gyöngyvér, a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium ütő szakos növendéke, zongorán kísért Buti Zsanett, a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola tanára. Nyilas Gyöngyvér elmondta, testvérével először zenéltek nyilvánosan együtt, nagyon élvezte a közös próbákat, hogy gesztusokból, rezdülésekből értették egymást.

A belépés díjtalan volt, ám adományokkal lehetett támogatni a templom tetőszerkezetének felújítását. A koncerten több mint 70 ezer forint gyűlt össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában