ünnep balatonfüreden

2018.09.09. 15:00

Kiosztották a Quasimodo-költőverseny díjait

Európában is egyedülálló költészeti ünnepnek nevezte az olasz költő, Salvatore Quasimodo nevét viselő versenyt pénteki köszöntőjében Bóka István polgármester az Anna Grand Hotel dísztermében, a díjkiosztón. A versenyt 26. alkalommal rendezték meg Balatonfüreden.

Kovács Erika

Bóka István Európában is egyedülálló költészeti ünnepnek nevezte a versenyt a pénteki díjkiosztón, amely névadója, Salvatore Quasimodo előtt is tiszteleg. A polgármester üdvözölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatását, és születésnapja alkalmából megköszöntötte a díszteremben jelen lévő Kalász Márton Kossuth-díjas költőt.

A díjkiosztón elhangzott továbbá, a város a Quasimodo Közalapítvánnyal közösen immár 26. alkalommal rendezte meg a költőverseny eredményhirdetését, illetve a kísérő rendezvényeket, ezúttal Massimo Rustico, Olaszország magyarországi nagykövete és Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke fővédnökségével, valamint Bóka István polgármester védnökségével.

Gian Luca Borghese, az Olasz Kultúrintézet igazgatója a versenyt ünnepnek és emlékezésnek nevezte, majd azt mondta, fontos, hogy az ember életében a különböző művészeti ágak, például a képzőművészet, a koncertek jelen legyenek, ahogy a verseny alkalmából Balatonfüreden történik.

Elismerő oklevelet és herendi porcelánt kapott: Payer Imre Az örök fa című verséért, Zsávolya Zoltán Káprázat című verséért, Bognár Anna Megkésett mea culpa című verséért, Vajna Ádám A független Szlovénia első tavasza című verséért, Oláh András Megharcolt nemjeink című verséért, Nagy Betti Csupa szív című verséért, Fenyvesi Félix Lajos Szavak egy újszülöttnek című verséért, Sztanó László A te tarka köntösöd című verséért, Gyimesi László Kővirágok című verséért, Jánk Károly A búcsúeste című verséért. Különdíjban részesült Térey János A hajdú, a nagykun, a tót meg a jász című verséért. A verseny 2018. évi Emlékdíját Falcsik Mari nyerte el Szertartások című versével.

A költeményeket magyarul Lukács Sándor színművész, olaszul Carla Romanelli színművész olvasta fel, majd a szerzőkről külön laudációk is elhangzottak. A Salvatore Quasimodo Alapítvány és a zsűri munkássága elismeréséül posztumusz életműdíjban részesítette a 84. életévében elhunyt Kabdebó Tamást.

Az olasz kultúrintézet meghívására a gálán Annalisa Garzia hegedűművész és Fabio Centanni zongoraművész adott műsort.

A hétvégi program Balatonfüreden pénteken a Magyar Fordítóházban Irodalmi matinéval kezdődött, amelynek házigazdája Tóbiás Krisztián, költő, műfordító, a Tempevölgy című folyóirat főszerkesztője volt, majd bemutatkozott az Alföld című folyóirat. Franco Cajani Visszapergetett álmok című kötetét Madarász Imre mutatta be, amelyet Sztanó László fordított.

A Tagore sétányon megemlékezést tartottak Salvatore Quasimodo Nobel-díjas költő emlékfájánál, ahol Sárközy Péter, a római La Sapienzia Tudományegyetem emeritus professzora mondott köszöntőt.

Szombaton délelőtt a Vaszary Galéria Széchenyi Termében Ovidius-konferencián emlékeztek Publius Ovidius Naso halálának 2000. évfordulójára, majd olasz kortárs művészek alkotásaiból Szőcs Géza, Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, a Magyar PEN Club elnöke kiállítást nyitott meg „Az idő memóriája” címmel.

A Magyar PEN Club-esten pedig az idei Janus Pannonius Költészeti Nagydíj nyertesét Szőcs Géza költő, a Magyar PEN Club elnöke mutatta be, majd a nyertes kínai költő, Yang Lian Ahol megdermed a tenger című kötetéből Kéri Kitty színművész olvasott fel a Recercare Régizenei Műhely közreműködésével.

Cserép László, a Salvatore Quasimodo Alapítvány titkára kérdésünkre elmondta: az idei versenyre száz alkotótól közel kétszáz vers érkezett, határainkon túlról is, így Romániából, Szlovákiából, Ausztriából, Írországból és Svájcból. A Szörényi László elnök és Széchenyi Ágnes, Madarász Imre, Péntek Imre és Cserép László alkotta zsűri ezúttal Szkárosi Endre költővel bővült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában