tudni kell korszerűen olvasni

2018.10.18. 07:00

Istennek, hazának, tudománynak – Szánjunk időt Jókai olvasására!

Jókai továbbra sem korszerűtlen, hanem tudni kell korszerűen olvasni – hangzott el Praznovszky Mihály irodalomtörténész előadásában a református kollégium Jókai-konferenciáján.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma (Refi) emlékkonferenciát rendezett csütörtökön egykori diákja, a város díszpolgárává 125 éve választott Jókai Mór tiszteletére, népszerűsítésére. A pápai Jókai-emlékév eddigi programjai is összehozták a város kulturális intézményeit, közösségeit, s ezúttal a díszterem is zsúfolásig telt a nagy mesemondóhoz kötődő intézmények, iskolák képviselőivel, diákokkal. Ferenczi Alpár igazgatóhelyettes Jókai-mementókat felvillantva, illetve Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes elmondva, hogy a mai nebulókat nehéz rábírni az olvasásra, pláne Jókait nemigen értik, valamint bejelentve, a Refi valamennyi osztálytermébe élőben közvetítették az előadásokat, köszöntötte a megjelenteket.

Praznovszky Mihály irodalomtörténész Miért és hogyan olvassunk, olvassunk-e Jókait? címmel tartott humort sem nélkülöző előadást, érintve a klasszikusok iskolai kötelező olvasmányként való elhagyásának veszélyeit.

– Jókai és mások kiszorulása lehetséges és látható folyamat. Szerintem a lassú olvasást kéne megtanulni a diákoknak az iskolában, hogy elidőzzenek egy olvasmányon. A hétköznapi gyors élettempóból kimozdulva kevesebb művet alaposabban kellene feldolgozniuk. Ha nem olvastatunk velük Jókait, vajon lesz-e kedvük hozzá később, érett fővel? Az ember életében három szakasz van, az elsőben és utolsóban imádja Jókait, a középsőben nem. Ne azt kérdezzük, hogy Jókai igen vagy nem, hanem Jókai hogyan. Nyugodtan és folyamatosan – adott frappáns választ.

– A fő az, hogy tudjunk olvasni a funkcionális analfabetizmus korában. Jókait először önmagáért olvassuk: a történetért, a meséért, a nyelvért, az izgalomért. Utána már a magunk kedvéért, ugyanazt a művet, mert minden újraolvasás a létezésünk aktuális kérdéseinek mélységét nyithatja meg előttünk. Újra felfedezhetjük Jókai humorát, természettudományos ismeretségét, gazdag szókincsét. Perfekt ismerte a diákok, a tudomány, a nyomdászok, a cigányok, a gyermekek nyelvét. Mit tesznek Jókaival? Lerövidítik, filmre, képregényre viszik. De nem szabad az olvasást ily módon megkönnyíteni. Jókai továbbra sem korszerűtlen, hanem tudni kell korszerűen olvasni. Rá kell szánni az időt – mondta Praznovszky Mihály irodalomtörténész.

Fotó: Laskovics Márió

Ács Anna muzeológus Jókai hitéről és vallásáról, Jókay Károly közgazdász a Jókai család pápai legendáriumáról, Mezei Zsolt főkönyvtáros pedig a pápai Jókai-kultuszról tartott előadást. Hermann István könyvtárigazgató, önkormányzati képviselő zárszavában kiemelte, harminc éve még Jókai volt a legkeresettebb a könyvtárban, de annak ellenére, hogy ma is aktuális, már kevésbé népszerű.

Az esemény fogadással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában