múltidézés nyolc helyszínen

2018.10.10. 14:00

Jókai nyomában tettek sétát Pápán

Kevésbé ismert momentumokat is megtudhattak Jókai Mór életéből a városi könyvtárral gyalogló érdeklődők.

Laskovics Márió

Császár Csilla könyvtáros (balra) a református ókollégium épületénél az intézmény híres diákjairól is szót ejtett

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Névadója, Jókai Mór nyomában szervezett városi sétát a Jókai Mór Városi Könyvtár szerdán. Császár Csilla könyvtáros vezetésével mintegy ötven érdeklődő vett részt a közel 2,5 kilométeres, nyolc­állomásos múltidéző sétán.

Császár Csilla könyvtáros (balra) a református ókollégium épületénél az intézmény híres diákjairól is szót ejtett Fotó: Laskovics Márió/Napló

A szervező könyvtáros elárulta, az egyes állomások az írófejedelem pápai tartózkodásának helyszínei, valamely esemény kötődik hozzájuk. A csoport elsőként a Jókai utcában megtekintette a Klára-házat, ahol az író lakott diákként 1841–42-ben. Érdekesség, hogy a Fellner Jakab által készített emléktábla a homlokzatra még Jókai életében felkerült, de mivel nem volt szokás még élő személynek emléktáblát avatni, ezért Jókai nem jött el az eseményre.

A Vály-házat (Vály Ferenc professzor, a református tanítóképző első igazgatója és Jókai sógora volt, így Jókai sokszor megfordult a ház vendégeként) követően a Március 15. téren a református gimnáziumról (melynek jelmondatát Jókai ihlette) és a Jókai-szoborról esett szó. Az egykori megyeházán (ma a bíróság épülete) tartotta a kollégium és a Képzőtársulat az Örömünnep elnevezésű tehetségkutató rendezvényt. A református ókollégium és a Petőfi-ház után a Fő téren állt meg a csoport. Itt megtudtuk, hogy az 1870-es években a Kaszinóban vadászvacsorát rendeztek Jókai tiszteletére, és a látogatás alkalmával Jókaiék a Nagytemplomot is megtekintették. A séta utolsó állomása az Esterházy-kastély előtt álló Jókai-emlékkő volt, melynek a kastély felőli oldalán az idősebb író alakja felett A jövő század regénye és az Egy az Isten című művek gondolatai, alakjai kelnek életre. Túloldalán a fiatal Jókai látható a református kollégium épületével. Nyugati oldalán A kőszívű ember fiai, kelet felé A lőcsei fehér asszony című regények főszereplői sorakoznak.

Császár Csilla megjegyezte, próbált kevésbé ismert momentumokat is felvillantani Jókai életéből. Például egyszer Jókaiék lovas kocsival indultak megnézni a Várkertet, ahol kis híján összeütköztek Esterházy Móric gróf száguldó lovas kocsijával. A lovak kapálózó lábai állítólag majdnem elérték a hátul ülő Jókait.

A résztvevők a múltelevenítő információkon túl Jókai első, Pápán írt versét is tartalmazó kiadványt, ajándék tollat és könyvjelzőt is hazavihettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában