kiállítás Veszprémben

2018.10.18. 11:30

Kulcsár Ágnes képei utazásra ösztökélnek

Kulcsár Ágnes képei őszinte mesék, hihető varázslatok, mondta Baky Péter festőművész a Pannon Egyetem aulájában nyílt kiállításon.

Balla Emőke

Kulcsár Ágnes képein a kék, illetve a vörös-narancssárga színvilág jelenik meg Fotó: Balogh Ákos

Kulcsár Ágnes beleszeretett a mediterrán világba: ha teheti, ott tölti szabadságát, ott töltődik fel, alkotásainak jó részét ennek a világnak a levegője hatja át, a semmi mással össze nem hasonlítható hangulatot árasztja. Bármiről fest, művein mindig ez van jelen. A mostani kiállításon két erőteljes színvilág látható: a kék és árnyalatai, illetve a vörös-narancssárga színek keveredése, színpompás kavalkádja. Baky Péter megnyitójában elemezte Kulcsár Ágnes festészetének változását: a festőművész a szigorú, geometrikus, konstruktivista absztrakció irányából éles váltással más irányt vett.

Mostanában képeit a laza, oldott, organikus, burjánzó festészet jellemzi, a festmények lelkünkben rezo­nálnak. Festészete két területen bontakozhat ki: az egyik a természetközeli grafika, a másik a szárnyaló festészet, a kettő nem különíthető el egymástól. Grafikái mozgalmas, markáns grafikai lapok sorozata, melyeken fellelhetők az irodalmi inspirációk, az elképzelt táj. Baky Péter szerint a festőművész képein akkor is jelen van a természet, ha nem akarja. Azt, hogy van-e „női” festő, Baky Péter nem tudta megmondani, de Kulcsár Ágnes a festményeken megjeleníti a női lelket, érzékenységet, érzékiséget. Művei utazásra ösztökélnek bennünket. Képei őszinte mesék, hihető varázslatok, melyek lelkünket is megérintik, mondta.

Kulcsár Ágnes képein a kék, illetve a vörös-narancssárga színvilág jelenik meg Fotó: Balogh Ákos

A kiállításon Kulcsár Ágnes grafikái és festményei által elvezet bennünket többek között Erdélybe, a Felvidékre, Rómába, Pompejibe, San Marinóba, Korfura és Baalbekbe, a képek a napfényt, a nyarat, a virágünnepet idézik.

A megnyitón Kulcsár Ágnes festőművészt Felföldi Gábor, a Pannon Egyetem kulturális referense köszöntötte. Zongorán közreműködött Sassák Benjámin, az egyetem hallgatója.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában