Nemes célt szolgált az est

2018.11.06. 07:00

Jótékonysági hangversenyt rendeztek az ajkai zeneiskola javára

Az Ajkai Zeneiskoláért Alapítvány szervezésében idén is komolyzenei jótékonysági koncertet hallhatott a publikum, melyet az Ajkai Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola javára, a művelődési központ színháztermében tartottak a közelmúltban. A műsorban a zeneiskola egykori növendékeinek, jelenlegi és volt tanárainak szólt a jól megérdemelt taps.

Borsos Renáta

A jótékony célú hangverseny alkalmából összeállt vonósnégyes előadása megkoronázta az estet

Fotó: Györkös József

A karitatív célú koncertet Vörös Orsolya, az Ajkai Zeneiskoláért Alapítvány kuratóriumának elnöke ünnepi köszöntővel nyitotta. Beszédében Kodály Zoltán megszívlelendő gondolatait osztotta meg a közönséggel: „Aki zenével indul az életbe, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, ami átsegíti őt a bajon” – hangzott az idézet.

A jótékony célú hangverseny alkalmából összeállt vonósnégyes előadása megkoronázta az estet Fotó: Györkös József

A hagyomány- és értékteremtő szándékkal életre hívott zenei est a művészeti élmény befogadásán túl az erős összefogás példájáról is tanúbizonyságot adott. A kuratórium nevében az elnök kiemelte, hogy a tavalyi évben a jótékonysági rendezvény bevételét a kiemelkedő tehetségű hátrányos helyzetű növendékek zenei tanulmányainak támogatására, zenei rendezvények szervezésére, iskolai hangszerek beszerzésére és karbantartására fordították. Idén a céljuk a tanulmányi versenyeken való részvétel és művészeti tanulmányút támogatása, művészeti tábor szervezése.

Az esten Szűcs Krisztián, a zeneiskola intézményvezető-helyettese gondos házigazdaként működött közre. A produkciók előtt röviden ismertette a fellépőket és az előadott darabokat. A zeneszeretők Hekele Fanni mélyrézfuvóstanártól egy tubán előadott Mendelssohn-művet hallhattak. A produkciót zongorán Tiborcz Melinda kísérte, aki jelenleg a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának hallgatója. Ezt követően Zigó András egykori zeneiskolás növendék következett. Ma már Martonvásárhelyen tanít, most Mozartot játszott fuvolán. A színpadon nagy sikert arattak a visszajáró Tiborcz testvérek, Tiborcz Melinda zongorán és Tiborcz Balázs gordonkán.

Balázs az idén nyert felvételt a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémiára. A testvérpár Popper Dávid Magyar Rapszódia című darabját adta elő. Melinda ezután szólóban Liszt–Schumann-darabot játszott. A hangverseny meglepetésvendégeként szólót énekelt Farkas András klasszikus énekművész, aki zenei tanulmányait az ajkai zeneiskola növendékeként, még ütős szakon kezdte. Előadását zongorán Molnárné Németh Erika kísérte. A fiatal énekművész ezúttal Bach-, valamint Giordani-darabot adott elő a hallgatóság örömére.

Tiborcz Melinda és Tiborcz Balázs, Popper Dávid: Magyar Rapszódiáját mély átéléssel játszották Fotó: Györkös József

A publikumot gordonkajátékával Kiss Csongor is elbűvölte, aki Liszt Ferenc Szerelmi álmok című művét játszotta. A darabot Molnárné Németh Erika kísérte zongorán. A fináléban egy vonósnégyes formációban az intézmény egykori tanárai Tiborcz Balázzsal együtt fergeteges örömzenét játszottak. Szűcs Krisztián műhelytitokként megosztotta, hogy a meghívást örömmel vállalta az iskola egykori tanár házaspárja, Németh Gusztáv (brácsa) és felesége, Némethné Pongrácz Judit (első hegedű), kik nyugdíjba vonulásukig a Győri Filharmonikus Zenekarban dolgoztak. Az évek alatt a világ szinte minden hangversenytermében felléptek. Jelenleg a Bécsi Kamarazenekar tagjai, évente több alkalommal is turnéznak világszerte.

Az iskola volt pedagógusa, aki később szintén a Győri Filharmonikus Zenekarban játszott, Németh Istvánné (második hegedű) szintén boldogan igent mondott a közös zenélésre. Záróakkordként a vonósnégyestől Haydn-, Dvořák- és Piazzola-műveket hallhatott a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában