emlékezés az agórában

2018.11.29. 11:00

Kulturális programokkal idézték fel Janikovszky Éva munkásságát

Gyermekrajzokból nyílt kiállítással, filmvetítéssel és meseolvasással emlékeztek Janikovszky Évára az Agórában a napokban.

Marton Attila

Sokan voltak kíváncsiak a rajzpályázatra beküldött alkotásokra

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A programmal a tizenöt éve elhunyt szerző legnépszerűbb figuráit és karaktereit elevenítették fel. Az érdeklődők számos programon vehettek részt: a gyermekek kézműves foglalkozáson Janikovszky Éva figuráihoz ábrázoló hűtőmágnest és képeket készítettek. Az írónő munkásságát tablókon mutatták be a Móra könyvkiadó jóvoltából, levetítették az Égigérő fű című filmet.

Sokan voltak kíváncsiak a rajzpályázatra beküldött alkotásokra Fotó: Balogh Ákos/Napló

A rendezvényen az intézmény által Janikovszky Éva hősei címmel kiírt rajzpályázatra beérkezett közel 150 munkából nyílt kiállítás. Ambrus Anett, a programot szervező Agóra művelődésszervezője elmondta, a pályázatra veszprémi és megyei iskolák mellett az ország számos pontjáról, és a határon túlról is küldtek be pályamunkákat. A rajzokat az intézmény művészeti végzettségű és érdeklődésű munkatársai véleményezték, végül három kategóriában – 1–2. osztály, 3–4. évfolyam és felső tagozatosok – osztottak ki díjakat. A legkisebbeknél Grüll Boglárka (Várpalota, Vásárhelyi tagiskola), a 3–4. osztályosoknál Németh Boglárka (Veszprém, Báthory iskola), a felsősöknél Szalóki Vivien Veronika (Hatvan) végzett az első helyen.

A Görbe Tükör Színi Társulat a Hányszor mondjam még? című darabot adta elő. A művet az írónő Kire ütött ez a gyerek? és a Ha én felnőtt volnék című kötetei alapján állította össze Kovács Róbert színész, rendező. Simon Luca harmadikos tanuló adott elő részletet egy Janikovszky-műből, míg Rábai Zsanett, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja az írónő meséiből olvasott fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában