Gyógyír a lélekre

2018.11.28. 07:00

Ökumenikus hangversenyt tartottak a csékúti evangélikus templomban

Hagyományteremtő szándékkal az Ajka 60 programsorozat keretén belül Kántorok hangversenye címmel ökumenikus zenei koncertet tartottak a csékúti evangélikus templomban a minap.

Borsos Renáta

Biróné Freimann Mária és Biróné Bognár Ágnes előadásában, Lukáts Andrásné zongorakíséretében, Halmos László és Michelangelo Grancini szerzeményeknek örvendett a közösség

Fotó: Györkös József

A felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül, ökumenikus szellemben megtartott hangverseny a zene nyelvén, közös imádságként szolgált. A koncertet megelőzően Kovács Viktor evangélikus tiszteletes az ökumené, azaz az egyházak közötti összefogás erejének fontosságáról beszélt. A jeles zenei eseménynek otthont adó templomban a Luther-rózsát mint az evangélikus egyház jelképét említette, és a 133. zsoltárt idézte.

Biróné Freimann Mária és Biróné Bognár Ágnes előadásában, Lukáts Andrásné zongorakíséretében Halmos László- és Michelangelo Grancini-szerzeményeknek örvendett a közösség Fotó: Györkös József

- A testvéri szeretetet kifejező zsoltár üzenete, hogy az Isten oda küld áldást, ahol szeretetteljes egyetértésben élnek az emberek. Különböző egyházakból ugyan, de mégis egységben, a szeretettől vezérelve vagyunk itt, hogy Isten áldását kérjük a közösségre, Csékútra, a városunkra – mondta a tiszteletes.

Biróné Bognár Ágnes a hangverseny szervezője és aktív szereplője a híres zenésztől, John Lennontól idézett, mely szerint: „Isten azért teremtette a zenét, hogy szavak nélkül tudjunk imádkozni”. Hozzátette, azért gyűltek össze, hogy a muzsika hangjain keresztül közösségben örvendjenek és az adventi időszak valódi értékeire összpontosítsanak: a szeretetre, az önzetlenségre, az emberségre, az egymás iránti megbecsülésre és a keresztény életre.

Kovács Viktor gitárkísérettel, a Te vagy a fény a szívemben, Jézus kezdetű taizéi énekkel közös zenei imádságra invitálta a jelenlévőket. Azt követően Schvarczkopf Kinga evangélikus kántor orgonajátékában Fischer G-dúr prelúdium és fúga, valamint H. Nyberg Szelíd szemed, Úr Jézus című műve szólalt meg. Felcsendültek Halmos László Sanctus és Agnus Dei, illetve Michelangelo Grancini Dulcis Christe című szerzeményei Biróné Freimann Mária és Biróné Bognár Ágnes előadásában, Lukáts Andrásné zongorakíséretében. Az örömzenélést Kövesiné Pasinszky Anna Magdolna római katolikus kántor orgonajátéka zárta Wolfgang Stockmejer és Floriano Arresti szerzeményeivel.

Az előadott harmóniák, a templomban pislákoló gyertyák fénye, az alkalomhoz illő képek vetítése meghitt élménnyel ajándékozták meg a jelenlévőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában