Az író szelleme ma is élő

2018.11.28. 17:30

Tizenkét órás felolvasómaratont tartottak Jókai tiszteletére Pápán

Tizenkét órás felolvasómaratont tartottak a város díszpolgárává 125 éve választott Jókai Mór tiszteletére, több intézmény részvételével.

Laskovics Márió

Áldozó Tamás polgármester kezdte meg a felolvasást a Fekete Gyémántok Az ördögűző című fejezetéből választva részletet

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A városi Jókai-emlékév keretében, valamint az idén 80 éves PSzC Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma jubileumi hetében tizenkét órás felolvasómaratont szerveztek Jókai Mór írásaiból kedden az iskola dísztermében. Pintér Mercédesz 12.C osztályos zongorakíséretes szavalatát követően Unger Tamás alpolgármester, a Közgáz volt igazgatója köszöntötte az érdeklődőket.

– Jókai díszpolgárrá avatása, habár fontos szempont, nem elsősorban írói munkássága, hanem pápai diáksága (1841-42) miatt történt. Miután elszólította innen a sors, hosszú ideig tartotta a kapcsolatot a városban élőkkel, rokoni szálak is fűzték ide, tanárait szívesen látogatta, és a református kollégiumot segítette, különösen a szegény sorsú diákokat támogatta, tulajdonképpen haláláig. Az író nevét viselő Közgáz felső kereskedelmi képzése a református kollégiumból nőtte ki magát – ismertette.

Unger Tamás alpolgármester, a Közgáz volt igazgatója az 1852-es Vándoroljatok ki! című elbeszélést olvasta fel Jókaitól
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Kiemelte, nem az első alkalommal tartottak felolvasást az iskolában, és külön gratulált ahhoz, hogy a délelőtt kezdődött rendezvényen valóban esti, meghitt hangulatot teremtettek.

– Az első találkozás egy íróval mindig a művein keresztül történik meg. Nem a személyiségét elemezzük, hanem olvassuk a sorait. Az olvasmányélmény határozza meg, hogy egy író szimpatikus lesz-e vagy sem. Jókai a magyar nyelv igazi mestere volt. Műveltségéhez hozzátartozik, hogy jogász, országgyűlési képviselő és a Magyar Tudományos Akadémia tagja is volt – tette hozzá az alpolgármester.

Áldozó Tamás polgármester kezdte meg a felolvasást a Fekete Gyémántok Az ördögűző című fejezetéből választva részletet
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Áldozó Tamás polgármester kezdte meg a felolvasást a Fekete Gyémántok Az ördögűző című fejezetéből választva részletet, majd Unger Tamás alpolgármester, Berta Ildikó tagintézmény-vezető, valamint a Pápai Tankerületi Központ képviseletében Törekiné Takács Beáta olvasott fel.

Berta Ildikó, a PSzC Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma tagintézmény-vezetője
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az otthont adó intézmény tantestülete, tanulói mellett több pápai általános és középiskola, a Pápai Református Gyűjtemények, a Pápa Városi Televízió, valamint a zirci PSzC Reguly Antal Szakképző Iskolája és Kollégiuma is képviseltette magát, félórás blokkokban. A közel 130 résztvevő egy tetszőleges, legfeljebb öt perc terjedelmű Jókai-szöveget olvashatott fel a programon. Hárman sorsolás útján könyvutalványt nyertek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában