Művészi előadásukban az életet ábrázolják

2018.11.29. 11:00

Világhírű orosz táncegyüttes lép fel Ajkán

A világhírű Beriozka Orosz Táncegyüttes különleges előadást ad november 30-án, pénteken 19 órától Ajkán, a művelődési központ színháztermében, hogy tánclépéseikkel, lenyűgöző koreográfiáikkal ámulatba ejtsék a magyar közönséget.

Borsos Renáta

Forrás: illusztráció

A táncegyüttest a 20. század kiemelkedő koreográfusa, Nagyezsgyina Nagyezsda alapította 1948-ban. Híres körtánca sikere, amelynél a lányok nyírfavesszőket tartanak a kezükben, bejárta az egész világot. A körtáncban a lányok úszó, szinte lebegő lépteikkel olyan benyomást keltenek, mintha egy helyben állnának, és a színpad forogna alattuk. A moszkvai nézők Berezka (nyírfácska) névvel illették a látványosan koreografált táncot, melyről később az együttest is elnevezték.

Nagyezsgyina egyedi táncával új stílust teremtett az orosz színpadi koreográfia világában. Az ősi néptáncot a klasszikus tánccal ötvözte, így a színpadról egy intenzíven sugárzó belső erő és az orosz tánc szépsége tükröződött vissza.

A táncmozdulatok mellett szót érdemelnek kiemelkedő szépségű jelmezek is. A lányok megjelenésükben az orosz természetet tükrözik. Fellépőruháik színeikben a napot, az eget, a folyót, a tavat szimbolizálják. Dominál rajtuk a fehér-vörös szín, mely a gyengédséget és tisztaságot sugallja, ősidők óta a vidámságot, a fényt jelképezi. A Beriozka együttes táncaiban dalok, versek, mondák témái köszönnek vissza, koreográfiáik olyanok, mint egy művészi alkotás.

Nagyezsgyina halála után a társulatot M. Kolcova, egykori vezető szólista követte művészeti vezetőként, megőrizve, de gyarapítva is az együttes alapítójának alkotói hitvallását. A mai napig az orosz néptánc eleganciájával lepik meg nézőiket előadásról előadásra. Könnyed női körtáncokban, vérpezsdítő, fiatalos és lendületes szólótáncokban magát az életet ábrázolják. Megjelenítik annak minden szépségét, bús és lírai oldalát egyaránt.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában