A polányi amatőr színjátszók

2018.12.17. 17:30

Ismét sikeresen mutatták be a Jézus születése című darabot

Jézus születéstörténetét, immáron negyedik alkalommal adták elő a helyi amatőr színjátszók a település főterén advent harmadik vasárnapján, az örömteli várakozás jegyében.

Borsos Renáta

A zord idő ellenére, a falu főtere benépesült, hogy Jézus születésének misztériumával gazdagodva, ez évben is várják szent karácsony ünnepét, közösségi együttlétben. A Passiójátszás negyedévszázados múltja mellett, már hagyománnyá vált, hogy Jézus születése című darabot is bemutassák évről évre. A csíksomlyói misztériumokra épülő szövegkönyv, mely Katona Imre és Pataki András munkáját dicséri kiegészült a tartalomban hozzá illeszkedő karácsonyi dalokkal.

A magyarpolányi amatőr színjátszók és a Grőberné Adorján Renáta vezette helyi kórusok tagjai által előadott történet Jézus születésének örömteli eseménye felé terelte a nézőket. A darab, a három királyok helyett a pásztorok felől közelítette meg a megváltó születésének csodáját. A pásztorok, az üdvözítő e világra érkezésének körülményeire ekképpen adtak magyarázatot a történet végén: Jézus a barmok kis jászolát választotta, hogy a világ lássa alázatosságát. A darab üzenete, az örömhír, mint minden esztendőben, most is érző szívekre talált, köszönhetően a polányi összetartó közösségnek.

 

A színházi előadás születésének előszobája, az a 2015 őszén a Magyar Teátrumi Társaság szakmai mentorálásával elindított esemény volt, melyet a Nemzeti Művelődési Intézet bocsátott útjára, a falusi színjátszó mozgalom újraélesztésére irányuló törekvésként. A darabot a veszprémi Petőfi Színház színművésze Módri Györgyi rendezésében, a vidéki amatőr színjátszás örömünnepén, a Pajtaszínházi Szemle keretében, a Nemzeti Színház színpadán is előadták tavaly. Magyarplánynak jutott az a megtisztelő feladat, hogy a megyét képviselve, bemutathassa a Jézus születése előadást a rangos eseményen. A fénye azóta sem fakult, sikerrel játszották és játszák továbbra is karácsony előtt a településen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában