Kávéházi beszélgetések

2018.12.10. 11:00

Komoly misszió a Pannonia Reformata Múzeumban

Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető, gyűjteményi igazgatóhelyettes és S. Lackovits Emőke vallási néprajzkutató mutatkozott be a Kávéházi beszélgetések sorozatban Pápán.

Laskovics Márió

Mátyus Aliz, Halászné Kapcsándi Szilvia és S. Lackovits Emőke a Kávéházi beszélgetések sorozatban

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A város református műhelyeinek, intézményeinek szereplőivel indult kávéházi beszélgetéssorozat legutóbbi vendége S. Lackovits Emőke vallási néprajzkutató, valamint Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető, gyűjteményi igazgatóhelyettes volt. A beszélgetést Mátyus Aliz író, szerkesztő, szociológus vezette a Pannonia Reformata Múzeumban.

Mátyus Aliz, Halászné Kapcsándi Szilvia és S. Lackovits Emőke a Kávéházi beszélgetések sorozatban Fotó: Laskovics Márió/Napló

Halászné Kapcsándi Szilvia lapunknak nyilatkozva elmondta, hogyan kötődik a református egyházhoz és a múzeumi gyűjteményhez. Kupon konfirmált, az ottani nagymama vitte templomba. 1992-ben került a Pápai Református Gyűjteményekbe, Kövy Zsolt igazgatósága alatt.

– Az első nyolcórás, világi alkalmazott voltam, a kampeni testvérvárostól kapott számítógépek kezelőjeként. Munka mellett, már Köntös László igazgatósága alatt végeztem el a könyvtáros szakot, illetve tavaly a múzeumpedagógiát is. Sokáig könyvtárosként dolgoztam, majd öt éve a Jóisten átsodort erre a múzeumi útra. Ezen megtaláltam önmagamat, kifejezhetem kreativitásomat. Tulajdonképpen én kezdtem el a múzeumi állomány revízióját, a digitalizálását, részt vettem az előkészítési, tervezési fázisban, így a Pannonia Reformata Múzeum „az én gyermekem is” – idézte fel a múzeumvezető.

Halászné Kapcsándi Szilviától megtudtuk, komoly missziót teljesítenek az egyházi múzeumban, mert nem csak vallási kötődésű látogatók érkeznek. Próbálják úgy megszólítani a betérőket, hogy megérintse őket a lelki tartalom. Jövőre nagy várakozással tekintenek az új, teljes múzeumi év elé.

S. Lackovits Emőke külsős munkatársként dolgozik be a gyűjteményekbe.

– 1980 körül volt egy nagy elhatározásom: a dunántúli református úrasztali textíliákat szeretném összegyűjteni, feltárni, kiadni. Elkezdtem kutatni a levéltárban, majd Kövy Zsolttal ki is jártunk a gyülekezetekbe, és behoztuk a nem használt úrasztali terítőket. Az állandó kiállításban látható textíliák többsége 19. századi, de van pár 20. századi bársonyterítő is. Idén végre valósággá vált a régi tervem, és megjelent a monográfia – mondta el a néprajzkutató.

S. Lackovits Emőke hozzáfűzte, az általa végzett történeti és műtárgyleírás mellett a társszerző Egervári Márta textilrestaurátor végezte el az alapanyag- és az öltéstechnika- vizsgálatot. Tervei kapcsán a reformátusok vallási életére vonatkozó levéltári anyag feldolgozását említette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában