Pajtaszínházból a Nemzetibe

2018.12.17. 18:40

Németbányát választották ki megyénkből a budapesti szemlére

Helyi színjátszók a fővárosban mutatják be a tájegységükre jellemző – betyárvilágot felidéző – citerazenés, táncos, saját ötletükből származó darabot. A Pajtaszínház program ötletgazdája, a Nemzeti Művelődési Intézet az alig százlelkes kis bakonyi falut választotta ki megyénkből a budapesti szemlére.

Módri Györgyi mentor és a jól megtermett németbányai betyárok. A vidám fiúk különféle alkalmakkor saját maguk által kitalált huncut jelenetekkel szórakoztatták a közönséget

Fotó: Kiss Albertné

A közösségépítő, vidéki amatőr színjátszás felélesztése, újjászervezése volt a célja a Nemzeti Művelődési Intézetnek, amikor 2015-ben elindította pajtaszínházi programját. A projekt keretében a már működő vagy újjászerveződő színjátszó köröket a velük együttműködő Magyar Teátrumi Társaság mentorai, rendezői, művelődési szakemberei szakmailag is segítették, ösztönözve a csoportokat tájegységük jellemzőinek, legenda- és népdalkincsüknek a bemutatására, népszínművek, vásári komédiák és saját szerzemények előadására is.

Módri Györgyi mentor és a jól megtermett németbányai betyárok. A vidám fiúk különféle alkalmakkor saját maguk által kitalált huncut jelenetekkel szórakoztatták a közönséget Fotó: Kiss Albertné

A mozgalom évről évre sikeresebb, országosan is egyre több érdeklődőt vonz. A tavalyi Pajtaszínházi Szemlén, a budapesti Nemzeti Színház játékszíneiben megtartott előadásokon már 62 település legjobbjainak tapsolhattak a nézők.

A következő szemle is a Nemzetiben lesz a magyar kultúra napját követő hétvégén, január 26–27-én. A Nemzeti Művelődési Intézet – amellyel Németbánya értéktárának többéves kiváló munkakapcsolata van – a helyi színjátszókat választotta ki megyénkből a megtisztelő fővárosi szereplésre. A programban részt vevő települések közül övék a legkisebb lélekszámú falu.

Több mint fél évszázaddal ezelőtt itt is volt ugyan színjátszó kör, de a tévé megjelenésével megszűnt ez a közösségi szórakozás. Néhány éve azonban megalakult a Bakonyi Betyárok Nemzeti Egylete, és ezek a vidám fiúk különféle alkalmakkor, betyártalálkozókon, esküvőkön saját maguk által kitalált huncut jelenetekkel szórakoztatták a közönséget. A sikereken felbuzdulva alakult meg a színjátszó kör is. Az egyik betyárfeleség, Schmidtné Tí­mea éppen Eötvös Károly Utazás a Balaton körül című könyvét lapozgatta, és amikor abban egy zsandárokról és betyárokról szóló csárdai jelenetre bukkant, megírta a betyárok észjárását tükröző dialógusokat, fűszerezte citerazenével, tánccal, és ebből lett a félórás színdarab, melyet tulajdonképpen magukra írtak.

A bakonyi betyárokból álló együttes igazi családias közösséget alkot, hisz többüknek társa és gyermeke is fellép a darabban. A citerakör muzsikája és a néptáncos testvérpár is jól illeszkedik a csárda hangulatához. Krea­tív, alkotó tevékenységüket Módri Györgyi, a Veszprémi Petőfi Színház művésznője csiszolgatta, segítette a próbákon. A díszleteket a Pajtaszínház program finanszírozta, a kis baráti közösséget a helyi Kostajger Mihály Kht. támogatta.

A 14 főből álló színjátszó kör advent harmadik vasárnapján Betyárok határtalanul címmel mutatta be szűkebb pátriájában a saját ötletből származó darabot. A zsúfolásig megtelt faluházban Módri Györgyi, a Veszprémi Petőfi Színház művésznője köszöntötte a nagyérdeműt, majd a pajtaszínházi programba avatta be a megjelenteket. A mintegy félórás színjátékot vastapssal jutalmazta a helyi lakosság. A Kostajger Egyesület nevében Schmidt Attila elnök virágcsokorral köszönte meg Módri Györgyi mentori munkáját, Ujvári Szilvia polgármester pedig a szereplőknek gratulált.

A lelkes kis csapat a vidéki amatőr színjátszás örömünnepének számító Pajtaszínházi Szemlén januárban lép a „világot jelentő deszkákra” a Nemzeti Színházban.

Kiss Albertné civil tudósító

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában