A művelődésszervezés motivátora

2018.12.11. 20:04

Sokat tesz Pápa kultúrájáért Mátyus Aliz író

A helyi kulturális élet egyik mozgatórugójaként tevékenykedő Mátyus Aliz író, lapszerkesztő személyesebb oldalát ismerhette meg a Gyurátz Kör.

Laskovics Márió

Polgárdi Sándor esperes, Mátyus Aliz író, lapszerkesztő és Kapcsándi Klaudia a Gyurátz Körben

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör legutóbbi vendége Mátyus Aliz író, lapszerkesztő, szociológus volt nemrégiben az evangélikus látogatóközpontban. Polgárdi Sándor esperes idei köszöntőjét követően egy fiatal vers- és prózamondó, Kapcsándi Klaudia Jókai Mór Egy magyar nábobjából adott elő egy részletet, akit az ifjú tehetségeket előszeretettel felkaroló Mátyus Aliz ajánlott a megjelentek figyelmébe.

Polgárdi Sándor esperes, Mátyus Aliz író, lapszerkesztő és Kapcsándi Klaudia a Gyurátz Körben
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mátyus Aliz Zalalövőn született, édesanyja földbirtokos családjának tornyos házában. Kilenc hónapos korában, miután a családot kulákká nyilvánították, és édesapja családjától pedig elvették a kocsmájukat, szülei nincstelenekként költöztek Pápára, apja városába.

– Az első tizennyolc évem meghatározó volt, sok emlék köt a városhoz, iskolákhoz, utcákhoz. Pápa számomra a mindent jelenti. Úgy érzem, hogy itt íróként, a városi Szélesvíz című folyóirat szerkesztőjeként, és szociológusként is megtaláltam a helyem, és ez talán a kezdeményezéseimről is elmondható. Nyugdíjasként úgy gondolom, hogy jó az, ha észreveszek hiányosságokat a város közéletében, és ezeket képes vagyok valamilyen módon motiválni. Fontos, hogy elérjek és bevonjak ehhez embereket – vallja a pályafutását szociológusként, falukutatóként kezdett Mátyus Aliz.

Az írás már gyerekkorától része volt életének, hisz míg diáktársai szenvedtek a fogalmazással, ő örömmel vetette papírra gondolatait. Családi, személyes tapasztalatai végigkísérik könyveit. Mint megtudtuk, falukutató könyvei idején talált rá a szerelem Ruszt József rendező személyében. Feleségül ment hozzá, de a frigy nem tartott a sírig. Az elhagyás kényszere felett érzett fájdalom is szült írásokat, amik kiadatlanok maradtak. Az írás szempontjából a következő meghatározó esemény fia, Bence megszületése volt, azóta naplót vezetett. Mint mondta, lehetett volna híres szociológus vagy író, azonban az anyaság mindennél fontosabb számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában