Egyéni hangvétel, friss színvilág

2019.01.15. 07:00

Díjakat kapott az Ablakaink tárlat alkotóinak egy része a megnyitón

A hagyományos Ablakaink képzőművészeti tárlat tematikája idén a korok-korstílusok, valamint a modern építészet megjelenése a modern festészetben volt.

Tóth B. Zsuzsa

Az Ablakaink kiállítás nívódíját idén a herendi Szilágyi Mariola vehette át Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A Tamási Áron Művelődési Központban rendezett kiállításon ezúttal az Ajkai Képzőművészeti Egyesület, a Balatonfüredi Képzőművész Kör Múzsák Egyesülete, a Herendi Vizuális Műhely és a Tapolcai Képzőművész Kör tagjai vettek részt. A kiállítókat Barczáné Tóth Boglárka intézményvezető köszöntötte, és elmondta, hogy az Ablakaink tárlatot ötödik alkalommal szervezte meg az intézmény. Dobó Zoltán polgármester megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a társadalom sokkal több annál, mint hogy csak számokat, gazdasági teljesítményeket mérjünk.

– Ha szeretnénk a társadalmat tartalommal, értékkel megtölteni, rájövünk, hogy mennyiféleképpen tudunk értéket teremteni. Hogy mi a művészet, azt azonban a legnehezebben tudjuk megmagyarázni. A város feladata a lehetőségét megteremteni, hogy azok, akik kicsivel több tehetséggel bírnak, kapjanak lehetőséget egymás megismerésére, és a többiek gyönyörködhessenek alkotásaikban. Ezek a művek rólunk szólnak, a mi látásmódunkat mutatják be, sokféle módon. Talán az egyik legfontosabb küldetése a művészetnek, hogy érezzük, amit a művész érzett az alkotás kapcsán – mondta a polgármester.

A szakmai zsűriben Baranyai Zoltánné, a Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Sipos Endre művésztanár, Veszeli Lajos festőművész értékelte az alkotásokat. Elismerést vehetett át az ajkai Németh Ferenc, akinek szobrai letisztult formavilágukkal, a fa és a fém anyaghasználata szimbiózisával tűnnek ki ezen a tárlaton. A balatonfüredi Fejes Sándor munkája azért kapott díjat, mert a hagyományos festészet térforma színvilágát szinte profin tudta alkalmazni, és beépítette egy olyan fényhatásba, amely dicséretet érdemel. A herendi Sebestyén László könnyed, lendületes ecsetkezelése a komor színek ellenére szép, expresszív hatást nyújt, és nagyszerűen illeszkedik az eredeti vizuális élményhez.

Az Ablakaink kiállítás nívódíját idén a herendi Szilágyi Mariola vehette át Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A színkontrasztokat következetesen alkalmazza, ezért díjazták. A tapolcai Sütő György az elvont stilizált ábrázolás egyik nagyon jó példáját mutatja be, alkotása olyan formakincset elemez mélyrehatóan, amely önállóan nem érvényesülne, de így a modern eszközök és anyagkezelés felhasználásával kitűnik a jelenlegi tárlatból. Az építészeti tereket nagyszerűen modulálta festészeti rétegekbe.

Idén a tárlat nívódíját a herendi Szilágyi Mariola vehette át, aki a zsűri szerint új színt, formát hozott, megtörve az egyhangú festészeti stílusokat papírplasztika-kollázsaival. Egyéni hangvétel, friss felfogás, színvilág jellemzi azt a két munkát, amelyet a kiállításra adott be, amelyek szinte Storno Ferenc soproni akvarelloltárterveire emlékeztetnek. Kifinomult, aprólékos gondossággal elkészített alkotások, amelyek építészeti megoldásokra hajaznak a tárlat idei tematikája szerint. A megnyitón az Ajkai Pedagógus Női Kar működött közre. A kiállítás január 31-ig látogatható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában