A zene közösségformáló erő

2019.01.28. 13:00

Harmincöt éves fennállását ünnepelte a Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar

A Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar 35 éves jubileumi és egyben új évi koncertjén Őri Jenő, a Járdányi Pál Zeneiskola igazgatóhelyettese elevenítette fel az eltelt évtizedeket.

Tóth B. Zsuzsa

A Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar rendkívül sok sikeres fellépést tudhat maga mögött Fotó: Tóth B. Zsuzsa

1983-ban a Bakonyi Bauxitbánya Vállalat akkori vezetősége szorgalmazta a fúvószenekar megalakításának ötletét. A hangszervásárlásokhoz, az együttes belföldi és külföldi utazásaihoz több mint másfél évtizeden keresztül nyújtott segítséget a vállalat, a zenekar ebben az időszakban a Tapolcai Bányász Ifjúsági Fúvószenekar nevet viselte.

– A vállalat részéről kiemelkedő volt Fazekas János és Juhász Attila támogató segítsége, a 15 fős zenekar első fellépése 1983. május 1-jén volt. Az ezt követő években a csoport rendszeres résztvevője lett a bányásznapi ünnepségeknek, városi rendezvényeknek. Jelentős hatással volt a zenekar fejlődésére a külföldi közönség előtt való első bemutatkozás 1988-ban, amikorra az együttes létszáma már 28 főre bővült. A művészet területén tevékenykedő valamennyi csoport életében különösen nagy jelentőséggel bírnak azok az alkalmak, amikor a szakma legjelentősebb szaktekintélyei előtt adhatnak számot tudásukról, eredményükről. A zenekar három alkalommal kért minősítést. 1992-ben koncertzenekari és show kategóriában ezüstdiplomát szerzett, 2001-ben az előző két kategóriában kiemelt aranydiplomát, nemzetiségi kategóriában aranydiplomát kapott, majd 2008-ban koncertzenekari és szórakoztató kategóriában is a kiemelt aranydiplomát nyert el a zenekar – sorolta Őri Jenő.

Hozzátette, hogy a legfontosabb pillanat a közönség előtti bemutatkozás, a taps, a siker, amely pozitív energiáival segít túl a nehézségeken, és inspirál az egyre magasabb szakmai szint elérésére.

A Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar fennállása alatt rendkívül sok sikeres fellépést tudhat maga mögött. A hazai fúvószenekari találkozókon felül – mint a megyei zenekari találkozók, fúvószenekari versenyek – meghatározó külföldi útjai is voltak. 1994-ben egy németországi nemzetközi zenekari fesztiválon az együttes kiemelt arany minősítést kapott, később sikeresen képviselte hazánkat Hamburgban, a Nemzetek Fesztiválján. Spanyolországban ugyancsak emlékezetes perceket szereztek a közönségnek.

A Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar rendkívül sok sikeres fellépést tudhat maga mögött
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

– A hazai események közül a zalaszentgróti pünkösdi fesztiválon három alkalommal öregbítették az intézmény és a város jó hírét. A 35 évet a számok felől is megközelíthetjük. Az együttes indulóból közel hatvan, himnuszból tíz, filmzenéből húsz, szólóhangszeres műből harminc, külföldi és magyar szerzők egyéb műveiből kilencven darabot tanult meg. Az elmúlt 35 év alatt a Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar nagyszerű értéket teremtett, az amatőr ifjúsági fúvószenekarok között előkelő helyet vívott ki magának

– mondta Őri Jenő.

Beszédében kitért a zenekarban való együtt muzsikálás közösségformáló erejére, amelyben az együttes kiváló példát nyújt. Szólt arról, hogy az idősebb zenekari tagok segítik a belépő fiatalokat. Leszögezte, hogy a zenekar koncertjei lassan kinőtték a város művelődési házait. Az új évi koncerteken 700-800 fő hallgatja végig a műsorszámokat, ma este pedig közel ezren várják a felcsendülő melódiákat! Mindannyiuk nevében tolmácsolta köszönetüket Péni Béla karnagynak.

– Megszállottság, az ügy iránt érzett feltétlen tisztelet, a cél, vagyis az egyre jobb zenekari hangzás elérése érdekében vállalt rengeteg pluszmunka jellemzi őt. A 35 év alatt megtartott sok-sok próbára szabad ideje jelentős részét feláldozta. Az együttest folyamatosan vezette, menedzselte. Vállalta a koncertekkel, utazásokkal együtt járó feladatokat, a nyári táborok szervezését – méltatta a karnagyot az igazgatóhelyettes. Megköszönte Péni Béla felesége, Tünde támogatását, aki 1994-től közel tíz évig vezette az együttes mazsorettcsoportját is.

Köszönetet mondott a mindenkori zenekari tagok családjának, a kollégáknak, akik hosszú éveken át segítették a zenekart. Az iskola dolgozói nevében egy díszes tamburbotot nyújtott át Péni Béla karnagynak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában