szeretnék átadni a tudásukat

2019.01.18. 16:00

Őrzi a népi hagyományokat a Balatonfűzfői Kézműves Klub

Alkotókedv és kézügyesség jellemzi a Balatonfűzfői Kézműves Klubot, mely 2013 őszén alakult. Az elmúlt évek során számos kiállítás, közösségi munka jellemzi a héttagú társulatot. Ahogy azt már megszokhatták a fűzfőiek, tavaly is az ő kezük munkáját dicsérte a városházán felállított gyönyörű karácsonyfa.

Szendi Péter

A balatonfűzfői kézművesklub munkáját dicséri a városházán felállított gyönyörű karácsonyfa – tudtuk meg Karácsony Juliannától, a klub vezetőjétől (jobboldalt, sárga pulóverben)

Fotó: Szendi Péter

– Annak idején Csuka Péternével beszélgettük, hogy milyen jó lenne, ha a városban működne egy kézművesklub. A gondolatokat tettek követték, így megalakítottuk. Kezdetben ő volt a vezető, majd később én lettem. Jelenleg heten vagyunk, de nagy szeretettel várunk mindenkit, aki érdeklődik a kézműves dolgok iránt, szeretné azt megtanulni, vagy meglévő tudását gyarapítani – kezdi a beszélgetést Karácsony Julianna, miközben ámulattal figyelem azokat a díszeket, melyeket ők készítettek a város karácsonyfájára. Semmi hivalkodás, cicoma és pompa, hanem a jó értelemben vett egyszerűség, a hagyomány jellemzi azokat.

A balatonfűzfői kézművesklub munkáját dicséri a városházán felállított gyönyörű karácsonyfa – tudtuk meg Karácsony Juliannától, a klub vezetőjétől (jobboldalt, sárga pulóverben) Fotó: Szendi Péter

A klub létrejöttének oka annak idején az volt, hogy a kézműves hagyományokat szerették volna átadni a fiataloknak. Ez hellyel-közzel sikerült, viszont Julianna elmondta, hogy sajnos a diákok nem igazán érdeklődnek ez iránt, holott ők mindent megtettek és a későbbiek során is megtesznek mindent, hogy a népi hagyományokat, a kézművesség iránti szeretetet átadják a most felnövekvő generációnak. Minden évben tartanak kiállítást, sőt vendégkiállítókat is hívnak. Havonta van klubfoglalkozás, háromhavonta pedig nyílt napot tartanak, a klubhelyiségükben, a Jókai utcában, ahol bemutatkozik a kézművesklub. Ugyanakkor többször tartottak a Balaton partján nyitott napokat is, ahol az érdeklődőknek bemutatták az alkotásaikat. Jó viszonyt ápolnak a szomszédos települések kézművesklubjaival, többször állítottak már ki a környező városokban és falvakban.

A város karácsonyfáját tavaly negyedik alkalommal ők díszítették fel. A gömbök, a szaloncukrok, a különböző díszek, maradék ruhaanyagok felhasználásával készült, ezért is érdekes és egyáltalán nem mindennapos látványt nyújtott a karácsonyfa mindazon embereknek, akik a városházára bementek. Már javában készülnek a farsangra és a húsvétra, ezzel kapcsolatos kézműves alkotásokat készítenek, remélik, hogy a Cserna Sándorné, Csuka Péterné, Karácsony Julianna, Rutterschildné Tüzes Éva, Papp Ferenc, Papp Józsefné és Puskorits Jánosné által fémjelzett helyi kézművesklub még sokáig öregbíti Balatonfűzfő hírnevét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában