Bodag és cigány kenyér

2019.01.23. 19:28

Roma nemzetiségi napot rendeztek az Agórában

A roma hagyományokat, kultúrát, tánckincset kívánta közelebb hozni az érdeklődőkhöz a szombat este az Agórában megrendezett Hagyományaink nyomán elnevezésű roma nemzetiségi nap.

Leitner Vera

A roma napon a nagyvázsonyi Horváth Richárd és zenekara is koncertet adott

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A tartalmas program első elemeként Vastag Richárd néptáncpedagógus, a népművészet ifjú mestere tartott néprajzi előadást a cigány táncok tájtörténeti tagolódása, formakincse, megjelenése témájában. Előadásában a nemzetközileg ismert és elismert cigány-roma kutató Michael Sinclair Stewart Daltestvérek – Az oláhcigány identitás és közösség továbbélése a szocia­lista Magyarországon című könyvére támaszkodva a romák magyarországi társadalmi helyzetét, majd az ebben a XX. századi modernizáció, illetve a szocializmus hatására bekövetkezett jelentősebb változásokat is összefoglalta. Kiemelte, a XX. században megpróbálták a cigányokat mesterségesen integrálni a magyar társadalomba, ami nem működött, hiszen a cigányok mindig valamiféle periférián helyezkedtek el, az adott befogadó társadalom rétegeinek hézagaiban mozogtak úgy, ahogy tudtak, saját módjukon.

A roma napon a nagyvázsonyi Horváth Richárd és zenekara is koncertet adott Fotó: Balogh Ákos/Napló

A hatvanas években megkezdődött azonban a folyamat, melynek részeként kiemelték a romákat az eredeti, az állattartó tevékenységet lehetővé tevő, természetközeli környezetükből, és panelekbe zsúfolták őket, ekkor vált helyzetük válságossá. Ugyancsak megnehezítette a helyzetüket, a lakhatást a családok nagy létszáma, azonban a romák kultúrájában a népes családot nagyon nagy becsben tartják – emelte ki Vastag Richárd, aki Michael Sinclair Stewartot idézve hozzátette: ők egy ilyen lelkületű, nemzeten kívüli nemzetiség.

A tartalmas előadást követően a nagyvázsonyi Horváth Richárd és zenekara adott koncertet, illetve tartott hangszerbemutatót, majd a Banda zenekar közreműködésével táncház kezdődött.

Az érdeklődőket a programok mellett tradicionális mesterségeket bemutató tárgyak, cigány viseletek és hagyományos roma finomságok fogadták, így egyebek mellett a bodagot, más néven punyát, azaz a cigány kenyeret is megkóstolhatták a jelenlévők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában