vox angelis

2019.01.23. 19:58

Színvonalas egyházi zene szól a miséken

A tapolcai katolikus templomban a vasárnap esti misén mutatkozott be a Vox Angelis kórus, amelynek badacsonytomaji, nemesgulácsi, kisapáti tagjai vannak, a kórusvezető Sellyei Gábor pedig feleségével, Ágival ábrahámhegyi.

Tóth B. Zsuzsa

Szabóné Takács Mária, Szabó Klára, Varga Júlia, Folly Ágnes, Sellyei Aliz, a háttérben Sellyei Gábor és felesége

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A kórust Gábor mutatta be lapunknak. Mint megtudtuk, több, mint nyolc éve alakult, amikor Gábor megkezdte kántortevékenységét. Feleségével és két húgával kezdtek énekelni, majd csatlakozott hozzájuk Szabó Klára, és szépen lassan a baráti, ismerősi körből még néhányan. A jó kapcsolat révén együttműködnek Varga Eszterrel, aki a kisapáti diákkonzervatóriumban tanul, gyakran csellón kíséri a kórust, amint a Gyulakesziben élő Ribly Tamás szintén. Tamás hegedűn játszik.

Szabóné Takács Mária, Szabó Klára, Varga Júlia, Folly Ágnes, Sellyei Aliz, a háttérben Sellyei Gábor és felesége Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– Szombathelyen, a tanárképző egyetem ének-zene és egyházkarnagyi szakán végeztem. Amikor kántorként kezdtem dolgozni, szerettem volna létrehozni egy kórust. Az alakuláskor célunknak tekintettük, hogy szolgálati helyemen, a nemesgulácsi templomban a vasárnapi miséken színvonalas egyházi zenét tudjunk adni, amely emeli a liturgia színvonalát. Ma ugyancsak szívügyem az egyházi zene és a kórusmuzsika, amely jót tesz mindannyiunknak, hiszen lélekemelő énekkel kapcsolódni a miséhez. Karácsonykor és nagyobb ünnepek előtt koncertezünk is a környék templomaiban, egyre nagyobb sikerrel. Próbálni ugyan nem sok időnk van, a misék előtt szoktunk – vallotta Gábor.

Kórusát egyelőre a nemesgulácsi templom vasárnapi miséin hallhatjuk havi egy alkalommal, de mivel igény van arra, hogy gyakrabban lépjenek fel, tervezik, hogy kéthetente, hetente énekelnek. Repertoárjukban gregoriánok, kórusmuzsikák szerepelnek, barokk zenével teszik színesebbé a misét. Gábor orgonál és néha bekapcsolódik a kórusba, amikor acapella műveket énekelnek orgona nélkül. Olyankor dirigálja az énekeseket, ahogy a barokk időkben, amikor még nem volt karmester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában