Csak tiszta forrásból

2019.02.07. 14:50

A megyében alkotó szakkörök munkáit mutatták be

A Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében kiállítás, szakmai konferencia, mesterség- és népművészeti bemutatók várták az érdeklődőket a Csak tiszta forrásból elnevezésű, nyolcadik alkalommal megrendezett hagyományőrző napon a kastélykönyvtárban a közelmúltban.

Borsos Renáta

A Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület kiállítása sok érdeklődőt vonzott Fotó:Devecseri Városi Tv

A rendezvény megnyitóján az egyesület elnöke, Farkas Balázsné Petrikowsky Marianna örömét fejezte ki, hogy megmutathatják a népművészeti egyesület tagjainak alkotásait. Elmondta, a kiállítók között szerencsére többen élnek és alkotnak a környéken.

– Célunk a megyében működő szakkörök munkájának segítése az ifjúság bevonásával, a helyi hagyományok felélesztésével, bekapcsolódva a Hungarikum Szövetség helyi értékőr programjába, miközben együttműködünk a területi közművelődési feladatokat ellátó intézményekkel és közösségi színterekkel. Az elmúlt évben 16 egyéni és csoportos kiállítás, számos mesterségbemutató és játszóházi foglalkozás együttműködő partnere voltunk. Rendszeresen és sikerrel pályázunk 2013 óta a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Művészeti Akadémia és a Hungarikum Bizottság által kiírt pályázatokon. Csak tiszta forrásból című programunk célja a Balaton-felvidék, a Bakony, az adott település hagyományainak felkutatása, népművészeti értékeinek bemutatása – jegyezte meg az elnök.

A Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület kiállítása sok érdeklődőt vonzott Fotó:Devecseri Városi Tv

A tárlatot Mészáros Veronika néprajzkutató nyitotta meg. Beszédében kifejtette, a néprajznak, a magyarság örökségének felidézése és művelése egy olyan hagyománykincsen alapszik, amely nem merülhet feledésbe. Az értékes magyar örökség motívumkincse fellelhető a kiállítási tárgyakon, átadása, bemutatása lényeges a jövő nemzedékének épülése céljából.

A kiállítás megtekintésén túl a művészetkedvelők a Tördemic Néptáncegyüttes kamaracsoportja és Kovács Norbert Cimbi előadásában gyönyörködhettek. A táncos műsorban kísérőként közreműködött Császár Dominik és Borzavári Róza dudán és citerán, valamint a Fajkusz Banda.

A program szakmai konferenciákkal folytatódott. A jelenlévők előadásokat hallgattak megyénk néphagyományairól, szokásairól, táncairól, a bakonyi míves faragásról, örökségünk továbbfejlesztett mintakincséről. A konferencián előadtak: Mészáros Veronika néprajzkutató, Horváth Gyula fafaragó, Kovács Norbert Cimbi, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke, valamint Sevella Zsuzsanna fejlesztőpedagógus, a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Társaságának elnöke.

A tartalmas nap mesterség- és népművészeti bemutatóval zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában