Nézz szemébe elődeidnek

2019.02.27. 17:07

A történelmi arckép kiállítás Bándon

A Mádl Ferenc emlékére életre hívott Bándi Esték sorozat keretében, „ Nézz szemébe elődeidnek” címmel nyílt meg Szelestey P. Attila történelmi arckép kiállítása a Steierlein Katalin Közösségi Házban.

Molnár Sándor

Szelestey P. Attila, Tóth Miklós az est moderátora és Steigervald Zsolt polgármester a kiállítás megnyitóján

A veszprémi születésű Szelestey P. Attila közel 120 történelmi portrét és 80 címert megfestett már. Elsősorban azokat a személyeket ábrázolja előszeretettel, akik hozzá közelebb állnak. Mivel rengeteg történelmi témájú könyvvel rendelkezik, a megfestendő alakok portréját kifotózza, majd ez alapján festi meg a képeit egy fatáblára, de olyan is előfordult már, a Mátyás kortársának számító, Újlaki Miklós képe esetében, hogy egy faragott síremlékről készült el az arckép.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A magát múltmentőnek tituláló alkotó esetében a történelem szeretete az, ami elsődleges. Számára kikapcsolódást jelent a múltunkkal való foglalatosság. Először címereket festett, majd ebből alakult ki később a portré festés. Bándra, mivel a település leghíresebb szülötte Mádl Ferenc, az egykori köztársasági elnök portréjával érkezett, amelyet néhány nappal a kiállítás megnyitója előtt készített el.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az alkotó, a kiállításon az egyik falat március 15-éhez kapcsolódó képekkel töltötte meg, de mint mondta nem a nagyon ismert alakok képeiből válogatott erre az alkalomra. Bár hozott portrét Petőfiről is, de a tárlaton olyan érdekességek is láthatók, mint például öt aradi vértanú feleségének a portréja. Szelestey P. Attila a kiállítást, ismeretterjesztő céllal, szívesen vinné máshová is, ingyen az országban, de legnagyobb szomorúságára, nagy az érdektelenség iránta. Főleg azt sajnálja, hogy a fiatalok, az általános és középiskolások részéről tapasztal érdektelenséget, miközben sokan közülük azt sem tudják, hogy ki volt az iskolájuk névadója, legyen szó akár Dózsa Györgyről, vagy II. Rákóczi Ferencről.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A történelmi beszélgetés során, az esten szó esett többek között Koppány és István csatájáról, amely érintette a portréfestő családját is. Éppen az ilyen kötődések miatt, ő belülről éli meg a múltbéli eseményeket, amit mások lehet, hogy sehogy sem. Emiatt, másképpen tud beszélni ezekről, mint ahogy tette ezt a Bándi Esték rendezvényén is. Hozott például egy érdekes portrét, amelyen az ábrázolt személy arca ketté van osztva és az egyik félarc István királyt, a másik Koppányt ábrázolja, így áll össze egy egésszé a mű. A különleges képet a kettejük között, Veszprém térségében 997-ben lezajlott csata, 1020 éves évfordulójának emlékére festette.

Szelestey P. Attila, Tóth Miklós az est moderátora és Steigervald Zsolt polgármester a kiállítás megnyitóján

A két ismert történelmi alak szimbolikus kiegyezése, az alkotó véleménye szerint, a mai magyarok összetartozás érzésének megteremtésében is kulcs, példa lehetne. A beszélgetés során elhangzott még, hogy a jáki templomot Szelestey P. Attila felmenői építtették, már több mint 800 éve. A templom rekonstrukciója éppen mostanában kezdődik. A régészeti feltárások már elindultak, és egy látogatóközpontot is terveznek. Attila önkéntes segítőként, ötletelőként szeretné tovább folytatni a másfél évtizede megkezdett munkáját a templom érdekében. A történelmi arckép kiállítás március 17-ig látogatható, naponta 8-tól 16 óráig a bándi Steierlein Katalin Közösségi Házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában