Jókai Mór születésnapja

2019.02.18. 07:00

Jeles szerzők a széppróza ünnepén

A Magyar Írószövetség Választmánya 2017-es kezdeményezésére február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepeljük a magyar szépprózát.

Leitner Vera

A széppróza ünnepe kapcsán a közművelődési intézmények is számos programot rendeznek, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Garaczi Lászlót látja vendégül Archív fotó: Nagy Lajos

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Első ízben tavaly ünnepelték meg Kárpát-medence-szerte a széppróza napját. A szintén a Magyar Írószövetség indítványozására ünnepelt magyar költészet és magyar dráma napja mintájára javasolta az írószövetség 2017-ben, hogy – első alkalommal 2018-ban – február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepeljék a magyar széppróza napját.

Jókai Mór írói életműve mai napig a magyar irodalom egyik legnagyobb, megkerülhetetlen teljesítménye, regény- íróként máig őrzi jelentőségét a nemzeti irodalomban, komolyan hozzájárul történelmi önismeretünkhöz és identitásunk megőrzéséhez. Az író nevéhez fűződő magyar széppróza napja a prózairodalom eredményeihez és a kortárs prózaírók munkásságához kívánja közelebb vinni az olvasókat, hogy íróinkat jobban megismerjük, megbecsüljük.

A széppróza ünnepe kapcsán a közművelődési intézmények is számos programot rendeznek, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Garaczi Lászlót látja vendégül Archív fotó: Nagy Lajos

Bár a hivatalos ünnepnap, február 18-a előtt is találkozhattunk irodalmi programokkal megyeszerte, a hétre is találnak még különleges irodalmi eseményeket az érdeklődők. A balatonfüredi Jókai Mór Emlékházban hétfőn 18 órakor szervezik meg a megyei értéktári díjátadót annak alkalmából, hogy a Jókai Mór Emlékház és a Romantikus Reformkor Fesztivál felvételt nyert a megyei értéktárba, és felterjesztették a Magyar Értéktár kulturális örökség szakterületi kategóriájába. Az eseményen mutatja be Amíg másokkal voltunk című könyvét Szilasi László. A szerzővel Ladányi István egyetemi docens beszélget, közreműködik Szilágyi Tibor színművész.

Ugyancsak az országos programsorozat részeként Garaczi Lászlót látja vendégül Veszprémben az Eötvös Károly Megyei Könyvtár február 20-án, szerdán 17 órakor. A szerzővel itt Bozsik Péter író, költő beszélget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában