Színek és formák harmóniája

2019.03.11. 15:00

Matisse-litográfiák az Esterházy-kastélyban

Színek és formák címmel Henri Matisse francia festőművész alkotásai- ból nyílt időszaki kiállítás az Esterházy-kastélyban.

Polgár Tibor

A Matisse-kiállítás október 31-ig várja a látogatókat a pápai Esterházy-kastélyban Fotó: Polgár Tibor

A három kiállítótérben összesen mintegy 110 litográfiát láthat a közönség. Az egyik teremben a Szerelem virágai, a másikban a Jazz elnevezésű válogatás tekinthető meg, utóbbi papírkivágásokból készült nyomatokat vonultat fel. A harmadik teremben fekete-fehér és színes grafikákat mutatnak be: olyan rajzokat, amiket egy francia magazinban jelentetett meg Matisse, és absztrakt, színes formákat az Ezeregyéjszaka meséiből.

A tárlat megnyitóján Boros Katalin, az Esterházy-kastélyt üzemeltető Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője több jubileumra is felhívta a figyelmet: Matisse 150 évvel ezelőtt született és 65 éve hunyt el, a 2015 áprilisában átadott, felújított kastélynak pedig a mostani az ötödik időszaki kiállítása. Mint mondta, a korábbi értékes Dalí- és Picasso-alkotásokhoz hasonlóan a különleges Matisse-összeállítást is Thomas Emmerling német műgyűjtő bocsátotta a kastély rendelkezésére.

Áldozó Tamás polgármester megköszönte az elhivatott műgyűjtőnek, hogy harmadszor adott kölcsön egy nem mindennapi kiállítási anyagot egy szintúgy exkluzív pápai helyszínre, egyúttal elárulta, hosszú távra szóló szövetséget kötöttek Thomas Emmerlinggel, ami további tárlatokat is eredményez majd.

A német gyűjteménytulajdonos köszöntőjében kifejtette, a fényképészet megszületése és elterjedése a festők között elsőként arra késztette Matisse-t a 19. században, hogy valamit változtasson, ezért elkezdte a formák módosítását, például kicsit hosszabbra rajzolta az orrot, ferdébbre a házat. Az egyik legnagyobb ötlete a minimalizálás volt, amit a csupán feltétlenül szükséges vonalak ábrázolásáig formált.

– A minimalizálásra irányuló törekvését egészen addig folytatta, hogy az alkotásai absztrakttá váltak. Így a modernség szülőatyjának is nevezhetjük. Talán nagyobb mértékben befolyásolta a társadalmunkat az ő művészete, mint ahogyan általában a művészet befolyásolja a társadalmat – fogalmazott Thomas Emmerling.

A Matisse-kiállítás október 31-ig várja a látogatókat a pápai Esterházy-kastélyban Fotó: Polgár Tibor

A tárlatmegnyitón Wéber Krisztina újságíró felolvasott egy Matisse-ra vonatkozó részletet egy műkereskedő életrajzi könyvéből, emellett zenével közreműködött Horváth Dorina, Tegyi Nóra és Lődi Bence. A Színek és formák című kiállítást október 31-ig lehet megtekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában