Balatonfüred

2019.03.24. 11:55

Pálffy Károly festőművész aranyba öntötte a Balatont

Örüljünk a tájnak, a Balatonnak, hogy most itt lehetünk! – ezt mondta Pálffy Károly festőművész, akinek hetvenedik születésnapján, Képekbe varázsolt vallomások tájról, fényről, természetről címmel, műveiből összeállított kiállítást nyitottak meg Balatonfüreden, a Kisfaludy Galériában, szombaton.

Kovács Erika

Fotó: Penovác Károly/Napló

Schmidtné Kositzky Anett, a Füredkult ügyvezető igazgatója köszöntője után Bóka István, Balatonfüred polgármestere barátjának nevezte a művészt, majd felidézte, amióta a tapolcai születésű Pálffy Károly 1971-ben a városba költözött, csaknem az összes iskolában tanított, rengeteg gyermeket vezetett be a művészet, képzőművészet világába. Tagja a város életében meghatározó Művészklubnak, műveiből derű, nyugalom, boldogság árad. A polgármester külön szólt Angéláról, a művész párjáról, aki kiváló társa, inspirálója és menedzsere.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Molnár Judit, bizottsági elnök, a Balatonfüred Városért Közalapítvány kuratóriumi elnöke megnyitójában a város életében meghatározó személyiségnek nevezte a több díjjal elismert művészt, akinek számos kiállítása volt itthon, külföldön. Úgy mondta, festményei, és ő maga is a harmóniát, a békét tükrözik, a művész rajongva szereti a természetet, a Balatont, lakóhelyét. Már gyermekkorában megragadta a Badacsony, Szigliget és a Balaton szépsége, amely műveit máig jellemzi. -Jubileumi kiállítása művészetének állomásait mutatja be, régi és új alkotásokon.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Így egyebek mellett a táj és lélek összefonódását tükrözi a három méter hosszú, Amerre a szem ellát című alkotás, amely a Balaton fenségét, a keleti medencét mutatja be Tihanytól Alsóörsig, a szűkebb pátriát pedig az Átkarolva című képen jeleníti meg, fogalmazott Molnár Judit. Hozzáfűzte: alkotásai arany barnák, aranysárgák, bíborok, melyek egyedivé, hangulatossá teszik tájképeit, jellemzőjük a fény-játék, a napfény csillogása.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Elhangzott, festményein a pillanat varázsa, az évszakok váltakozása is látható a virágok tükrében, így kócos vadrózsák, pipacsmezős Csobánc, napraforgótáblák, és a ragyogó őszi színkavalkád. Megjeleníti a Balatontól elválaszthatatlan pincék világát is, szőlővel, borral. A művész a mostani alkalomra új képekkel, és a Képzelt alkotótábor a Balatonnál című, különleges sorozattal lepte meg a közönséget, ezzel tisztelegve világhírű festőművészek előtt. Molnár Judit méltatta a művész könyvborítóit, illusztrációit, adományozását is.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A köszöntők után Bán László, a Füred Tv szerkesztője filmet mutatott be, amit az elmúlt évtizedek alatt készítettek a művészről. A jubileumi megnyitó szép mozzanatát adta, amikor ifjabb Pálffy Károly szaxofonon, apjához szóló dallal lepte meg az ünnepeltet, a Schola Kamarakórus pedig szép előadással ajándékozta meg a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában