Forgatókönyvekkel érkezett

2019.03.26. 07:00

Scherer Péter színész a csopaki találkozón meglepetéssel szolgált a közönségnek

Egy újabb kultikus filmet vetítettek le a filmklubban, a Fonyó Gergely által rendezett, zenés vígjátékot, a Made in Hungáriát, mely Fenyő Miklós életének egy meghatározó részét mutatta be. Mindezt tetézte, hogy Bigali elvtárs, azaz Scherer Péter Jászai Mari-díjas színész is eljött egy beszélgetésre, közönségtalálkozóra.

Szendi Péter

A népszerű színész közvetlenségével hamar belopta magát az emberek szívébe Fotó: Szendi Péter

A fülbemászó dallamok, a fantasztikus poénok, a hatvanas évek szelleme, teljesen átjárta a kultúrházat. A népszerű színész szerénységével, közvetlenségével, jó humorával hamar belopta magát az emberek szívébe. Ráadásul hozott magával két forgatókönyvet, az egyik Jancsó Miklós rendezésében, Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten, a másik pedig a Kontroll című filmé volt, továbbá olyan fotókat, amelyek számára kedvesek a mai napig.

Bigali Árpád kerületi pártfelelős bőrébe bújt Scherer Péter a Made in Hungáriában. Elmondta, hogy casting nem volt, Tasnádi István forgatókönyvíró kifejezetten rá írta a szerepet.

– Volt egy ruhapróba, kimentünk a Filmgyárba, felpróbáltam egy hatvanas évekbeli öltönyt, nyakkendővel. Alapjában véve tetszett, de eszembe jutott, hogy van olyan ruha, ami olyan, mint egy tenisztrikó, elöl gombos, gumírozott nyaka van, csíkos, hosszú ujjú, és folyamatosan tapad az ember bőrére. Jól kibabráltam magammal, mert négy perc alatt beleizzadtam, ráadásul egy olyan tergál nadrágot is felvettem, mely a köldökömig ért, majd betűrtem az inget. Elválasztottam a hajamat, megnövesztettem a bajuszomat, és így már kifejezetten olyan „bigalis” lettem – kezdte a film előzményeivel a népszerű színész, miközben fel és alá járkált, mutatva a nézőknek a ruhapróbát. Ők pedig hálásak voltak minden egyes poénért, hatalmasakat nevettek. A Made in Hungáriát nagy sikerrel vetítették Magyarországon. A bemutató hetében rögtön a toplista élére került, két hónap alatt kétszázezer néző látta. 2009 végére az év legnézettebb magyar filmje lett.

A népszerű színész közvetlenségével hamar belopta magát az emberek szívébe Fotó: Szendi Péter

Scherer Péter szerint a sikert nem lehet előre kiszámítani, őket is meglepte ez a hihetetlen érdeklődés a film iránt. Ez nyilván köszönhető volt a jó poénoknak és a kiváló zenéknek, ugyanakkor az is jót tett a filmnek, hogy abban az évben nem jött ki még egy közönségfilm.

A beszélgetés során kiderült, hogy Scherer Péter Ajkán született, csodálatos gyermekkora volt, szerencsére többször lejárt a Balatonra, hiszen szülei 1969-ben Sajkodon vettek egy telket, mely a mai napig megvan. Ezután bemutatta a két forgatókönyvet, melyet a nézők is megtekinthettek. A Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten, Jancsó Miklós által rendezett filmben, ő és Mucsi Zoltán játszották a főszerepet. Megmutatta, hogy az öt évvel ezelőtt elhunyt Kossuth-díjas rendező mennyire precíz volt, skicceket, feljegyzéseket biggyesztett egy-egy oldalra, órára és percre lebontva leírta, hogy ki, mikor érkezik, mi a szerepe, mit kell mondania. A Kontroll című film forgatókönyvében Antal Nimród rendező grafikákkal egészítette ki a történetet, hogy ezzel is segítse az operatőrök munkáját, minden egyes kamerabeállást lerajzolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában