Az izzó tűzikutyától a díszes csutoráig

2019.04.28. 18:38

Nyitott ajtókkal várta a látogatókat a Bakonyi Ház

A 2019-es Tájházak Napja országos rendezvényhez kapcsolódva április utolsó hétvégéjén a felújítás alatt álló Laczkó Dezső Múzeum szomszédságában álló Bakonyi Ház egész nap várta a látogatókat Veszprémben.

Horváth Virág

Lipéczné Karsai Henriett a Bakonyi Ház gyűjteményének egyik legszebb darabját is megmutatta Fotó: Horváth Virág/Napló

Fotó: Horváth Virág/Napló

Április 28-án, vasárnap a Laczkó Dezső Múzeum néprajzos muzeológusa, Lipéczné Karsai Henriett tartott tárlatvezetést a Bakonyi Házban, valamint az érdeklődők népi játékokat is kipróbálhattak a rendezvényen. A jelenlévők olyan rég elfeledett eszközökkel ismerkedhettek meg az előadás során, mint a tűzikutya, tarkedlisütő, csigacsináló vagy a kovászfa.

Lipéczné Karsai Henriett a Bakonyi Ház gyűjteményének egyik legszebb darabját is megmutatta Fotó: Horváth Virág/Napló

Lipéczné Karsai Henriett az előadás során megmutatta az érdeklődőknek a gyűjtemény egyik legszebb darabját is, egy csutorát. Veszprém környékén nagyon jellegzetes foglalkozás volt a csutorakészítés, a Bakonyi Házban pedig megtekinthető egy különleges, 1885-ben készült spanyolozott, esztergályozott facsutora. Azt is elmondta, hogy ezeknek a csutoráknak annyira bonyolult az elkészítésük, hogy a gépesített esztergagépekkel nem lehet ugyanilyet alkotni.

2013 óta minden évben meghirdetik a Tájházak Napját, ebben az évben a Laczkó Dezső Múzeum is csatlakozott a felhíváshoz. – Azért tartottuk fontosnak részt venni az országos programsorozatban, mert a főépület zárva tart jelenleg, és a Bakonyi Ház csak előzetes bejelentkezéssel látogatható, és azt gondoltuk, hogy ezen a napon nagyon fontos lenne, hogy nyitva legyen, és elérhető legyen a látogatók számára a Bakonyi Ház. Ezen az alkalmon igazán a helyén, a megfelelő funkciójában tudjuk bemutatni a tárgyakat, mert nagyon nagy a gyűjtemény, rengeteg tárgyat őrzünk a raktárban, de az lenne a lényeg, hogy minél több tárgyat a működése közben mutathassunk be – mondta el a Napló kérdésére Lipéczné Karsai Henriett.

Az érdeklődők népi játékokat is kipróbálhattak a rendezvényen Fotó: Horváth Virág/Napló

A Bakonyi Ház az egyik legkorábbi magyar szabadtéri néprajzi kiállítóhely. 1935-ben közadakozásból épült egy öcsi kisnemesi lakóház mintájára. Időszaki kiállítása Időtlen idők címmel várja az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában