A szeretet jó befektetés

2019.04.02. 17:00

Töretlen lelkesedéssel dolgoznak a reformátusságért Pápán

Huszonöt év munkaviszony után is lelkesen végzi szolgálatát a református kollégium két emblematikus tanáregyénisége, Mayerné Pátkai Tünde és Vadász Márta.

Laskovics Márió

Mátyus Aliz, Mayerné Pátkai Tünde és Vadász Márta Fotó: Laskovics Márió

A város református műhelyeinek, intézményeinek szereplőivel indult kávéházi beszélgetéssorozat legutóbbi vendégei Mayerné Pátkai Tünde, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma igazgatóhelyettese, valamint Vadász Márta a kollégiumvezető vallástanára voltak, akikkel Mátyus Aliz író, szerkesztő, szociológus beszélgetett a közelmúltban a Pannonia Reformata Múzeumban.

Mint kiderült, 1993 óta tagjai a helyi református gimnázium tantestületének, illetve 1991. szeptember 1-jén mindketten jelen voltak a magyarországi református középiskolák országos, a pápai református templomban Antall József miniszterelnök ünnepi beszédével megtartott tanévnyitóján.

Mayerné Pátkai Tünde adászteveli, ősi református család tagja. Gimnáziumi szolgálatát Isten ajándékának vallja, ugyanis eredetileg tanítónak készült egykori általános iskolájába, de végül azok közé került, akiket az 1991-es istentiszteleten szent áhítattal nézett.

– Érettségim évében, 1983-ban, a ballagást követő napon, az adászteveli gyülekezeti ünnepélyen refis öregdiákok, többek közt Csoóri Sándor és Rab Zsuzsa előtt szavaltam. Akkor éreztem meg igazán a kollégium erejét, ami mindenféle diktatúra és bezárás ellenére is tovább él. Magyartanárként, kollégiumi nevelőként kezdtem, fél év múlva pedig már az internátust vezettem. Mindig igyekeztem megtalálni a feladatokat, a helyemet. Bátyám lelkész, és én szintén elvégeztem az 1998-ban Pápán in­duló teológiát, így hitoktatóként is dolgozom az iskolában, ahol igazgatóhelyettesként az arculatért felelek – mondta el.

Mátyus Aliz, Mayerné Pátkai Tünde és Vadász Márta Fotó: Laskovics Márió

Hozzátette, korán megérezte az Isten elhívását, de nem szónokként, prédikátorként, hanem apró dolgok megvalósítójaként, szervezőként. Mottója a tanításban, hogy a szeretet a legjobb befektetés.

Vadász Márta Pápán született, fontos életeseményei a helyi gyülekezethez kötődnek: itt keresztelték, konfirmált, innen ment teológiára, itt szentelték lelkésszé, kötött házasságot és keresztelték meg gyermekeit. Konfirmációjakor határozta el, hogy lelkész lesz. 1990-ben szentelték azzá, három évig Győrben szolgált, ahol az elméleti képzéshez gyakorlatot szerzett. Vezető vallástanárként az iskola egyházi jellegéért, a közösségi szolgálatért felel, vallásórákat, áhítatokat tart, lelki gondozást végez. Óráin legfontosabb a nyitottság és a humor, ezért diákjai bátran mernek kérdezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában