II. János Pállal a világ körül

2019.05.24. 07:00

A pápa ábrázolásai bélyegeken címmel nyílt kiállítás a pápai könyvtárban

A korszakát (és azóta is) meghatározó Szent II. János Pál pápa utazásait dokumentálja kronológiai sorrendben a városi könyvtárban látható filatéliai kiállítás.

Laskovics Márió

A kiállításmegnyitó napján kihelyezett postahivatal működött a Jókai Mór Városi Könyvtárban Fotó: Laskovics Márió/Napló

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Szent II. János Pál pápa ábrázolásai bélyegeken címmel nyílt kiállítás Steindl Rezső gyűjteményéből múlt csütörtökön a Jókai Mór Városi Könyvtár új oktatótermében. A helyszínen aznap kihelyezett postahivatal működött, ahol a pápához kapcsolódó emlékívek, bélyegek voltak kaphatók. Hermann István igazgató köszöntőjében úgy fogalmazott, a lengyel Karol Józef Wojtyła már püspökként is bátor, szókimondó, gondolkodó főpap, pápaként pedig rendkívül bölcs volt.

A kiállításmegnyitó napján kihelyezett postahivatal működött a Jókai Mór Városi Könyvtárban Fotó: Laskovics Márió/Napló

A május végéig látható tárlatot Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke nyitotta meg. Mint mondta, személyes kötődése van: II. János Pál szentelte püspökké, 2000 óta viseli a tőle kapott gyűrűt. Kiemelte, hálával tartozunk Istennek, hogy ilyen nagyszerű pápát adott az ő személyében. A világ erkölcsi útmutatójaként, a szeretet, a félelemnélküliség eszközével, isteni prófétai erővel bírt. Olyan életművet hagyott hátra II. János Pál, melynek teljes megismerése még sokáig tarthat.

A szombathelyi Steindl Rezső nyugdíjas filatelista, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége Vas megyei elnöke elmondta, édesapja nyomán gyerekkorától gyűjt bélyeget. A kollekció kapcsán elárulta, a pápa 2005-ös halála inspirálta a II. János Pál-anyag összeállítását, ami 432 darab A/4-es méretű lapon, s azokra ragasztott sok-sok bélyegen, borítékon, képeslapon mutatja be időren­di sorrendben II. János Pál utazásait, pápaságának eseményeit, és amelynek része mindkét (1991 és 1996) magyarországi látogatás összes dokumentuma.

– Huszonhét év alatt, 104 külföldi utazása során több olyan országban járt, ahol pápa azelőtt még sosem. Több városban tártam a közönség elé sikerrel a pápa boldoggá, majd szentté avatásával is kibővített anyagomat. Habár még mindig adnak ki róla új bélyegeket, de már lezártam a gyűjteményt. Tudomásom szerint páran még gyűjtik a szentatyás bélyegeket az országban – jegyezte meg a gyűjtő.

A megnyitón közreműködött a Pápai Acapella Kórus dalokkal, felolvasással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában