Forgószél

2019.05.18. 07:00

Családi előadás A Tánc Fesztiválján

A Tánc Fesztiválján, május 25-én, szombaton a Hangvillában bemutatják a Forgószél, avagy a képzelet csodája című mesebalettet.

Horváth Virág

Forrás: Ambrus Zoltán / Nemzetitáncszínház.hu

A gyermeknap előtti szombaton a családoknak és gyermekeknek kívántak kedvezni ezzel az előadással a szervezők.

L. Frank Baum Óz, a nagy varázsló című műve alapján állítják színpadra Veszprémben a Forgószél című előadást a Harangozó-díjas Velekei László rendezésében. Az eredeti meseregény több mint száz éve, 1900-ban jelent meg először. Dorothy a mese balett elején, akárcsak a már szélesebb körben ismert 1939-es filmben, egy megszeppent gyermek. Az utazása alatt átélt megannyi kaland során megtanulja mi az a barátság, a felelősség és az önállóság. A történet végére az apró reszkető leányból nagylány lesz, ez a fejlődéstörténet a fősodra a táncelőadásnak is. A többi főszereplő is hatalmas lépést tesz előre, hiszen a Gyáva Oroszlán önbizalmat kap, a Bádogember sorsa szív megszerzésével lesz teljes, a Madárijesztő pedig ész birtokában élhet tovább boldogan.

- Óz úgy ajándékozza szereplőinknek az áhított tulajdonságokat, hogy valójában azoknak ők már eddig is birtokában voltak. A gyermekeket megszólító koreográfia tanulsága tehát abban áll, hogy felesleges egy varázslóra várni, ha változni, változtatni szeretnénk az életünkön. A boldogsághoz nem kell más, csak ész, szív és bátorság! – állnak Velekei László gondolatai a Tánc Fesztiváljának programfüzetében.

Kansastól Óz birodalmáig repít minket a történet, de nem elhanyagolható tény, hogy Dorothy mellett a kezdetektől jelen van Toto kutya. Az világos, hogy Kansasben, a puszta valóságban ő „csak” egy kutya, de Óz birodalmában már nem teljesen egyértelmű, ahol a Madárijesztő dalra fakad, a Bádogember sírdogál, és az Oroszlán is beszél, miért pont Toto kutya maradt átlagos. Ez persze így nem teljesen igaz, hiszen sejthető, hogy az ő fejében is jár valami. A Győri Balett előadásán betekintést nyerhetünk a hű társ, Toto kutya gondolataiba, ugyanis az ő szemszögéből mesélik el ezt az igazán különleges családi történetet, a gyermeknap előtti napon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában