Szólt a kórusmuzsika

2019.05.15. 07:00

Szakmai napok Szőnyi Erzsébet, Bárdos Lajos tiszteletére Ajkán és Magyarpolányban

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) Ifjúsági Énekkari és Zenepedagógiai Szakbizottsága idén Szőnyi Erzsébet és Bárdos Lajos tiszteletére megrendezte az ünnepi hangversennyel kezdődő 27. Éneklő Ifjúság Szakmai Napok és Koncertek című programját.

Borsos Renáta

A szakmai napok programja a gyermekkórusok hangversenyével indult Fotó: Györkös József

A szakmai rendezvényt előadások, bemutatóórák, próbák és kóruskoncertek színesítették Ajkán és Magyarpolányban.

A rendezvényt a városvezető Schwartz Béla nyitotta meg a művelődési központ színháztermében. Elmondta, bízik az ajkai kórusok eredményes szereplésében és abban, hogy ismereteiket még tudják gyarapítani.

Hozzátette, reméli, hogy a szakmai napok alatt jó házigazdának bizonyul a város. Utassy István, Ajka város önkormányzata művelődési, oktatási és sportbizottságának elnöke köszöntőjében büszkeségét fejezte ki a város kulturális sokszínűségével kapcsolatban. Megjegyezte, minősített felnőtt- és gyermekkórusok, a zeneiskola tanárai, növendékei, művészeti csoportok, a városi fúvószenekar Ajka jó hírnevét az országhatáron belül és túlra is elvitte már. Hozzátette, a nyolc felnőtt énekkar közül kiemelkedik a fesztiválkórus címet viselő Pedagógus Női Kar, a gálakórus minősítéssel rendelkező Padragi Bányász Férfikórus, illetve az aranyfokozatú ajkai diákkórusok.

A versenyre készülő daloló ifjúságnak Tompa Mihály A madár fiaihoz című költeményéből idézett reménykeltő, biztató sorokat: „Dalotokra könnyebben derül fény. Hamarabb kihajt a holt berek; A jelennek búját édesitvén: Fiaim, csak énekeljetek!”

A nyitórendezvényen fellépett a Borsos-iskola kiskórusa Grőberné Adorján Renáta vezetésével, a Fekete–Vörösmarty Iskola Tündérkelepelők kórusa Királyné Molnár Rita vezetésével, a Borsos-iskola nagykórusa Ódor Erzsébet és Grőberné Adorján Renáta vezetésével, és a Bródy-gimnázium kamarakórusa Eisennágel Erika vezetésével.

A szakmai napok programja a gyermekkórusok hangversenyével indult Fotó: Györkös József

A koncertet követően este a Magyarpolányi Művelődési Házban karnagyi klub keretén belül a polgármester, Grőber József Az élő falu címmel bemutatta Magyarpolányt.

A háromnapos rendezvény helyi szervezője, Grőberné Adorján Renáta, az Ajkai Borsos Miklós Általános Iskola karvezetője és tanára lapunknak elmondta, hogy ezután még két szakmai nap következik előadásokkal, műhelymunkákkal, hangversennyel.

A polányi záróeseményen fellépett a Magyarpolányi Német Nemzetiségi Dalkör és Tánckar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában