kiállítás és konferencia

2019.05.15. 16:00

Tavaszi hímző kiállítás nyílt Tótvázsonyban

Célunk, hogy találkozási és tanácskozási lehetőséget teremtsünk a környező településeken működő szakkörök, műhelyek, egyéni alkotók és szakemberek, valamint a népművészeti alkotásokat kedvelő és szerető közönség számára – fogalmazott Nagy Gellértné.

Molnár Sándor

Ez egy olyan tevékenység, amelyet mindenképpen megéri folytatni

Fotó: Molnár Sándor

A Tótvázsony Ifjúsági Egyesület sikeresen szerepelt az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő nyílt pályázatán és a Csoóri Sándor Program keretében Tavasz hímző kiállítást és konferenciát szervezhetett. A projekt célja többek között a tárgyalkotó népművészeti alkotóközösségek tudásátadásának elősegítése, szakmai munkájának fejlesztése és a közösségek megerősítése. A kiállításra meghívták az Alsóörsi Csipkeműhelyt és a Felsőörsi Hímző Műhelyt, míg a házigazdákat a Tótvázsonyi Hímző Műhely képviselte. Mellettük kiállított még Marótiné Farkas Klára népi iparművész fafaragó Kislődről és Réthy Orsolya keramikus Tótvázsonyból.

Közösségben, ahol fontos a hagyományok tisztelete
Fotó: Molnár Sándor

A tárlat megnyitóján Sipos Ferenc polgármester elmondta, hogy a feltételek megtalálták egymást Tótvázsonyban. Egyrészt egy olyan vezetőt, szakmai irányítót találtak, mint Szuper Miklósné Bohus Judit. Másrészt adott volt a helyi közösség, mert a tótvázsonyi asszonyok úgy gondolják, hogy ez egy olyan tevékenység, amelyet mindenképpen megéri folytatni. Nemcsak önmaguknak, családjuknak és a helyi közösségnek készítik a munkáikat, hanem országosan is olyat alkotnak, amire méltán lehetnek büszkék. A polgármester biztosította a hímzőműhelyt arról, hogy az önkormányzat a továbbiakban is teljes mellszélességgel támogatja őket és azt kívánta, hogy sikerüljön a tapasztalataikat tovább adni a fiataloknak.

Hebling Zsolt Alsóörs polgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy mindig nagy öröm olyan közösségben lenni, ahol fontos a hagyományok tisztelete, az értékek megőrzése és teremtése ezeknek a csodálatos alkotásoknak a révén. Gratulált a térségi rendezvényhez és az izgalmas konferenciához, majd bemutatta az Alsóörsi Csipkeműhelyt, amelynek tagjai híven a magyar népművészet hagyományaihoz, immár több mint másfél évtizede álmodják csipkébe érzéseiket, gondolataikat.

Ez egy olyan tevékenység, amelyet mindenképpen megéri folytatni
Fotó: Molnár Sándor

Szabó Balázs Felsőörs polgármestere a 2014-ben indult Felsőörsi Hímző Műhelyről elmondta, hogy az szintén a Balaton-felvidék hímző kultúráját viszi tovább úgy, hogy a termékeik a mai kor követelményeinek is megfelelnek, ugyanakkor tiszteletben tartják az elődök hagyományait. Szólt arról is, hogy a nyáron már a második hímzőtábort szervezik, így sikerül a fiatalokat is megszólítaniuk Felsőörsön. A három polgármester ajándékkal köszöntötte Szuper Miklósné Bohus Judit Gránátalma- és Örökség-díjas népi iparművész hímzőt, csipkeverőt, aki mindhárom településen fáradhatatlanul irányítja a műhelyek munkáját.

A megnyitón fellépett az Őszidő Nyugdíjas Klub népdalköre helyi gyűjtésű dalokkal, és a Német Nemzetiségi Dalkör.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában