Gyermekkoruk emléktöredékei

2019.06.04. 16:00

Az Alsóvárosról szóló kötet a kedves kisváros miliőjét idézi meg, személyes élményeken keresztül

Egy, a városból elszármazott testvérpár könyv formájában tette közkinccsé helytörténeti vonatkozású gyerekkori emlékeit az Alsóvárosról.

Laskovics Márió

Galauner Béláné Szabó Magdolna és Szabó Gyula Gyermekkorunk emléktöredékei – Pápa Alsóvárosa az 50-es években című, a Jókai füzetek sorozatban megjelent könyvét mutatták be a közelmúltban a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Hermann István igazgató köszöntőjében bemutatta a szerzőpárost.

Puskásné Tófeji Valéria nyugalmazott pedagógus, költő és a kötet szerzői, Galauner Béláné Szabó Magdolna és Szabó Gyula a könyvbemutatón

Galauner Béláné hímző, népi iparművész elmondta, két évvel korábbi, a városi könyvtárban megvalósult kiállításakor Hermann István megkérte őket, szedjék össze a városrészhez kötődő emlékeiket, hiszen ma már történelem az akkori élet. A könyvben leíró jelleggel elevenítik fel a korabeli szokásokat, családi életet, mesterségeket, emblematikus embereket.

A bemutatón Hermann István igazgató (jobbra) köszöntötte a megjelenteket

A testvérpár szüleivel az Alsóvárosban, a Világos utcában lakott, mint mondta, akkoriban szép, egységes volt az utcakép. Szüleik tejcsarnokát 1950-ben elvették tőlük és bezárták. Hiábavaló bizakodásaikat 1957-ben feladva Tatabányára költözött a család, az 56 éves édesapa bányában kényszerült dolgozni. A kedves kisvárosból az iparvárosban való költözés nagy érvágás volt az akkor 12 és 10 éves szerzőknek. Hozzátette, a diákélet mellett a Szent Anna-templomhoz sok szép emlékük fűződik: ott keresztelték őket, elsőáldoztak, bérmáltak.

Szabó Gyula a könyvbemutatón felidézte a számára kedves nyári fürdőzéseket is

Szabó Gyula az 1953 és 1958 közötti éveket idézte meg a kötetben. Számára a legkedvesebb emlékek a nyári fürdőzések a Bakony-ér, a Tapolca és a Séd vizeiben. A Séd patakból kézzel fogták a halakat, amire egy idős bácsi tanította meg őket. Megjegyezte, az ember a korral egyre jobban értékeli a fiatalon kapott impulzusokat. Gyerekkorukban Pápa polgári város volt, ahol úgy álltak egymáshoz az emberek, mintha mindenki ismerne mindenkit.

A szerzőkkel Puskásné Tófeji Valéria nyugalmazott pedagógus, költő beszélgetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában