Fókuszban a művészeti nevelés

2019.06.04. 07:00

Gyermekek munkáiból nyílt kiállítás a devecseri kastélygalériában

A Nemzeti Tehetség Program keretében a Somló és Térsége Gyermekeiért Egyesület szervezésében a Vizuális készségű tehetségek gondozása a Somló térségben című projekt zárásaként kiállítás nyílt a programban részt vett tehetséges gyermekek munkáiból a devecseri kastélygalériában.

Borsos Renáta

A program résztvevői Baranyai Zoltánné társaságában Fotó: Borsos Renáta/Napló

Fotó: Borsos Renáta

A kiscsoportos, tehetséggondozó, vizuális művészeti témájú műhelyfoglalkozás sorozatban 2018 októberétől heti rendszerességgel tíz fiatal diák – Babos Richárd, Bolla Bálint, Ferenczi Patrik, Fülöp Rebeka, Kósa Korina, László Edina, Sallai Vanessza, Szabó Koppány, Szeibert Hanna, Varga Petra – fejlődését a rajz és festészet területén jártas szakemberek iránymutatása segítette, tudtuk meg Somogyiné Németh Klára projektvezetőtől. Elmondta, 2004 óta kereste azt a lehetőséget, amelyben a gyerekeket úgy foglalkoztathatják szabadidejükben, hogy az hasznos és tartalmas legyen számukra.

A program résztvevői Baranyai Zoltánné társaságában Fotó: Borsos Renáta/Napló

A projekt célja: a mag elvetése gyerekkorban, hogy gyökeret eresztve majd felnőttkorban szárnyakat növeszthessenek. A műhelyfoglalkozások alkalmával a diákok a teljesség igénye nélkül olyan szakemberektől tanulhattak, mint Csabai Tibor, Kapolcsi Kovács Csaba és Baranyai Ferenc grafikusművészek, illetve Baranyai Zoltánné, a Szín-Vonal Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Regionális Tehetségközpont igazgatója. A tanulók a nyolc hónap alatt számos új technikával megismerkedve elérték vizuális képességeik mélyítését, továbbfejlesztését. A zárókiállítás alkalmával Baranyai Zoltánné kifejtette, a gyerekek értelmi intelligenciájának fejlesztése mellett érzelmi intelligenciájuk fejlesztésével is foglalkozni kell. Amire az életben nagy szükségük lesz, az a kreativitásuk, az eredeti ötleteik, a rugalmasságuk, a társakhoz való alkalmazkodási képességük.

– A művészeti nevelés az egész személyiséget fejleszti, jobb képzelőerőt alakít ki, türelemre és jó kifejezőkészségre tanít, szinte észrevétlenül. Azok a gyerekek, akiket egyszer a művészet megérint, nem kallódnak el, ők csak építeni akarnak, szebbé és jobbá tenni a világot – jegyezte meg az igazgató.

A kiállításon a diákok munkái között tűzzománcok és papírmetszetek mutatták tehetségüket az érdeklődőknek, a büszke szülőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában