Komlói Amatőr Színházi Találkozó

2019.06.14. 17:30

Jól szerepeltek a Veszprém megyéből érkezett színi produkciók

A megyénket képviselő színjátszó csoportok szép eredménnyel szerepeltek az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozón. A két produkciót is előadó helyi S. K. Társulat számolt be élményeikről.

Laskovics Márió

A pápai S. K. Társulat az idei Komlói Amatőr Színházi Találkozón (KASZT) Neil Simon: Furcsa pár női változata Szabó Szilárd rendezésében ezüst minősítést, míg a David Grossman-Szabó Dávid: Egy ló besétál a bárba című léleksztriptíze Szabó Szilárd egyszemélyes előadásában arany minősítést kapott, a négytagú szakmai zsűri – Szávai Viktória Jászai Mari-díjas színművésznő, Németh Ákos József Attila-díjas drámaíró, Regős János rendező, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke és Pataki András Jászai Mari-díjas rendező, a fesztivál igazgatója – döntése értelmében.

Szabó Szilárd elmondta, előbbi darab Pataki András meghívására, utóbbi pedig nevezés által kapott helyet a KASZT idei mezőnyében. Az Egy ló besétál a bárba című monodrámát fia, Szabó Dávid írta és rendezte egy izraeli regény alapján. Ezzel kezdték a szereplést a május 30-június 2. közti KASZT péntekén.

Fotó: Laskovics Márió

– A színészi játékomat nagyon dicsérte a zsűri, viszont a darab közepén dramaturgiai fordulópont-hiányt említettek, amit igyekszünk majd javítani. A premierhez képest időben rövidebb lett az előadás, aminek kiemelték a pörgős felütését, színpadi hatását. Telt házas teremben adtuk elő, jól éreztem magam játék közben. A visszajelzésekkel, az értékeléssel elégedettek vagyunk – osztotta meg Szabó Szilárd, hozzáfűzve, fia a siker hatására talán nagyobb szerepet vállal a társulatban.

A szombaton előadott Furcsa pár értékelésénél a zsűri kiemelte a két főszereplő teljesítményét: M. Varga Veronika erőteljes, robbanékony játéka alázattal párosult, míg Szabó Erika dinamikája hozzájárult ahhoz, hogy szépen, okosan felépített előadás születhessen a többiek remeklésével.

M. Varga Veronika aztán át is vehette alakításáért a legjobb női főszereplő díjat a KASZT-on. Mint mondta, nagy kihívás volt a félprofi csoportokkal együtt, a szakmai zsűri előtt szerepelni.

Fotó: Laskovics Márió

– Kissé fájlaltam, hogy két éve, a Jövőre veled ugyanitt című darabban nyújtott alakításomért nem kaptam meg a díjat, de ennek most nagyon örülök. A zsűri szerint temperamentumos motorként vittem a bulvárdarabot, de a csapat és a rendezőnk nélkül nem sikerült volna – jegyezte meg M. Varga Veronika.

Nagy Imre pár kulisszatitkot elárulva hozzátette, kevés idejük volt a díszlet felépítésére. Még fúrtak, amikor már érkeztek a nézők. Ültek a poénok, többször visszatapsolták őket. Remek közönség volt, például vannak olyan komlói lakosok, akik mind az öt év összes darabját látták.

Három hozadéka volt a társulat javára a szereplésnek: a megmérettetés, a közösségépítés és a szakmai értékelésekből (más csoportokéiból is) való tanulás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában