A sikerre ítélt darab

2019.06.08. 11:30

Messzire vitte a falu hírét a Magyarpolányi Passió

Az idei első passió-előadást nagy sikerrel mutatták be péntek este Dávid Roland és a falu közössége szereplésével a magyarpolányi Kálváriadombon.

Borsos Renáta

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az előadás-sorozat köré mára egy komplett fesztivál épült. Az Europa Nostra-díjas településre érkezők így izgalmas kísérőprogramokon vehetnek részt a Magyarpolányi Passió megtekintése mellett június második és harmadik hétvégéjén. A passiójátszás messzire vitte Magyarpolány hírét, az ország minden területéről és külföldről is érkeztek nézők az idei első előadásra, hogy megtekintsék a falu lakosai példaértékű közösségi összefogásával készült és előadott bibliai történetet.

Az Europassió szövetségbe is felvett előadás-sorozatot 2015-től megújult formában tekinthetik meg a nézők. A darab forrásanyagaként a szövegírók (Katona Imre, Németh Ervin és Pataki András) a 17. századi passiójátékokat, a csíksomlyói misztériumokat, valamint a Károli Gáspár fordításában készült Bibliát használták, dramaturgiailag kerek egész kompozíciót alkotva.

Idén Jézust Dávid Roland dalszerző, énekes alakítja, a többi szereplő a korábbi évek hagyományához hűen a faluközösség családjaiból áll, akik professzionális társulatra jellemző, kiforrott, hiteles elő­adásmóddal ajándékozzák meg a közönséget előadásról előadásra.

A darabban meghatározó szerepük van az élő zenés daloknak, melyeknek zeneszerzője Szarka Gyula Kossuth-díjas művész, a Ghymes együttes alapító tagja. A Magyarpolányi Passió rendezője 2015 óta Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója. A teremtéstől induló bibliai történet élményszerű megformálásában nagy szerepük van Húros Annamária 18. századot idéző látványos jelmezeinek, az ördög- és busómaszkoknak egyaránt. A passiót a színházszerető közönség megtekintheti még ma és holnap este 21 órától, illetve június 14-én és 15-én este 21 órától.

Idén újdonság, hogy mind a két hétvégén kísérőprogramok előzik meg az előadásokat. A Fricska Táncegyüttes egyedülálló produkciója ma 17 órától, azt követően Vitéz László-­báb­előadás Pályi Jánossal, majd a Bakonygyepesi Nyugdíjas Klub előadása lesz látható a plébániakertben. Pünkösdvasárnap 15 órától pünkösdi bohóc, azután mesejáték és helyi kórusok pünkösdi koncertje várja a látogatókat. A Papp-Sárdy Acoustic koncertjét június 14-én, pénteken 18 órától a plébániakertben hallhatják. Másnap nemzetiségi énekkarok lépnek fel 17 óra 30 perctől a passió kezdéséig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában