Bemutató a Pannon Várszínházban

2019.07.03. 20:00

A Vad Fruttikból ismert mondatokat is hallhatunk a Hairben

Csütörtökön 19 órától mutatják be a Pannon Várszínházban a Hair című darabot, amelynek egyik újítása, hogy a jól ismert dalok magyar nyelven szólalnak meg. Likó Marcellel beszélgettünk a fordításról, a darabról és színházról.

Horváth Virág

Likó Marcell lapunknak elárulta, inkább a fordítás költészeti részében volt jelen Fotó: Penovác Károly/Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Éppen 40 éve, 1979-ben mutatták be a cseh származású Miloš Forman Hair című filmjét, amely az azonos című musical alapján készült, és nemcsak a hippikorszak himnuszává vált, de generációk nőttek fel a filmben megszólaló dalokon. A Pannon Várszínház újragondolt Hair előadásának fontos momentuma, hogy a próza és a dalszövegek magyarul szólalnak meg a darabban. A dalokat Likó Marcell zenész, dalszövegíró, a Vad Fruttik zenekar fontembere és Marton Lívia műfordító ültette át a magyar nyelvbe.

Likó Marcell elárulta, inkább a fordítás költészeti részében volt jelen Fotó: Penovác Károly/Napló

– Lívia nagyon jó a szóviccekben például, én inkább a költészeti részében voltam jelen. Igazából azért lehet majd furcsa, mert azon nőttünk fel, hogy ez angolul szól. Legalábbis amikor én tinédzser voltam, akkor nagyon ment a Hair. Imádtuk, mindenkinek volt kordbársony nadrágja. Ebben az időszakban ennek volt a reneszánsza. Ezt átadni magyarul nem egyszerű, mert például ezekben nincsenek rímek, a magyar pedig mégiscsak egy rímelő nyelv. Ezért beletettem a szövegekbe ezt a magyar alter szövegírási valóságot – árulta el lapunknak Likó Marcell a fordítás nehézségeiről.

– Ez közönségdarabnak született, bízom benne, hogy minél többen meg fogják nézni, és nagyon fogják szeretni. Olyan lesz ez, mint egy modern zenei mű, profi kórussal, élő zenével – tette hozzá.

A fordítási folyamatok, ahogyan azt Likó Marcelltől megtudtuk, nehezek voltak, hiszen az angol dalszöveget magyarra csak úgy volt érdemes fordítani, hogy abban az eredeti jelentésen túl plusz­értékeket adnak át. A művész elmondta, nem izgul, hiszen tudja, hogy a Pannon Várszínház társulata és a Hair színészei profi előadók és énekesek, egyértelműen magas színvonalat képviselnek.

A darabban hallhatunk majd a Vad Fruttikból ismert mondatokat is, amelyek szimbiózisba kerülnek majd a Hair eredeti dalszövegeinek jelentésével és a magyar fordítás plusztartalmaival is.

Likó Marci nem sokat árult el az előadás újragondolt befejezéséről, de abban biztosak lehetünk, hogy katartikus lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában