gálaműsor az anna-bál előtt

2019.07.30. 07:00

Elsöprő operasiker Balatonfüreden: Verdi a Balatonhoz látogatott

Hatalmas siker mellett az olasz Giuseppe Verdi több különböző operájából énekeltek részleteket a Magyar Állami Operaház művészei az Operaház zenekara közreműködésével az Anna-bál előtti Anna-fesztiválon, az operagálán pénteken este, a zsúfolásig megtelt balatonfüredi Gyógy téren.

Kovács Erika

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A kitűnő előadáson a világon talán legtöbbet játszott Verdi-mű, A végzet hatalma nyitánya után fellépett mások mellett a pápai születésű Fodor Bernadett, aki a Don Carlosból Eboli áriáját énekelte el. Verdi utolsó operájából és egyetlen igazi vígoperájából, a Falstaffból pedig Kriszta Kinga Nanetta áriájával nyűgözte le a közönséget. Hatalmasat szólt a balatonfüredi estében és többször visszatapsolták Fokanov Anatolijt, aki az Álarcosbál és A trubadúr című operából több áriát vitt színre, Horváth István pedig a Traviatából, a Macbethből és a Rigolettóból ajándékozta meg a közönséget részletekkel.

- Tizedik éve zajlik a Gyógy téren minőségi zeneszolgáltatás az Anna-bál előtti napokban, és nyolcadik éve ezt a Magyar Állami Operaház együttesei teszik meg – fogalmazott az előadás előtti köszöntőjében Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója, az est házigazdája, aki nem csak az operák születésének körülményeibe, hanem a szerzők életébe is beavatta a nagyérdeműt a művek előtt.

A főigazgató párhuzamot vont a 194. Anna-bál és az Operaház között, mivel utóbbi 1837 óta játszik, mert akkor kezdődött meg Budapesten az operajátszás. Ókovács Szilveszter kiemelte, az Operaház zenekara több mint kétszáz művészből áll, ezúttal több mint hatvan művész lép fel.

Utalt rá, az operák általában tragédiával végződnek, de a nézőt a katarzishoz ez közelebb viszi, mint egy vígopera-előadáson, és ez így van rendjén.

Az operagálán szakítottak azzal a hagyománnyal, miszerint az Operaház elmúlt vagy következő évadának tematikájából mutatnak be műveket. – Ezúttal Kocsár Balázs vezényletével olyan műsort hoztunk el Balatonfüredre, amit mindenki szeret. Nem kellett sokáig keresni, hiszen a legtöbbünk számára Giuseppe Verdi jelenti magát az operát – érvelt a választás mellett a főigazgató. Szavaiból kiderült, Verdi kedvence a Rigoletto volt, amelyből a Kvartettet Kriszta Kinga, Fodor Bernadett, Horváth István és Fokanov Anatolij adta elő elsöprő siker mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában