Sokat fejlődtek az évtizedek alatt

2019.07.08. 16:00

Megnyílt a húszéves Herendi Vizuális Műhely kiállítása

Húsz év képekben címmel nyílt meg a húszéves Herendi Vizuális Műhely kiállítása a Pesovár Ernő Művelődési Házban.

Napló

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Ünnepi programsorozatot szerveztek a hétvégén Herend várossá nyilvánításának huszadik évfordulóján. Húszéves a Herendi Vizuális Műhely is, pontosabban az az alkotó közösség, melyet herendi festők, korongosok alapítottak 1999-ben.

Célja volt, hogy a herendi porcelánmanufaktúra tanulni vágyó dolgozói ismerkedjenek a képző- és iparművészettel, az értékes alkotásokkal, levetkőzzék azt a szemléletet, ami a gépies rutinmunka során beléjük rögződött. A képzőművészeti nyelvezet elsajátítása és a gondolkodva rajzolás volt a szakkör legfontosabb feladata. Az alkotók a szemléletváltáshoz hívták segítségül Kádár Tibor festőművészt, aki engedi dolgozni az alkotókat, nem változtatja meg egyéni stílusukat, ugyanakkor támogatja, bátorítja, segíti őket, mondta a kiállítást megnyitó Balla Emőke újságíró.

A kiállítást Balla Emőke újságíró nyitotta meg
Fotó: Molnár Sándor/Napló

A műhely alkotói a csendélet és portréfestés mellett gyakran mennek a természetbe festeni. Az útkeresés, önmegvalósítás, a kísérletek eredménye és az értékteremtés megmutatkozott a kiállításokon, munkáik a szakma érdeklődését is felkeltették. Jelentős eredményeket értek el megyei és országos megmérettetéseken, például az Amator Artium országos tárlaton, az Ajka Tárlaton vagy a tapolcai Ablakaink tárlaton. Az elmúlt két évtizedben alkotásaikat több hazai településen láthatták az érdeklődők, de Németországban is kiállítottak. Az alkotás öröme a minden évben megrendezett tanulmányutakon nyilvánult meg legjobban: rendszeresen az évenkénti szigetközi alkotótáborok, de voltak már Erdélyben is.

A kiállításmegnyitón Hirschl Laura énekelt
Fotó: Molnár Sándor/Napló

A Napló főszerkesztő-helyettese szólt arról, hogy a Herendi Vizuális Műhely tagjai nagyon tisztelik az 1909-ben Herenden született Freund István porcelánfestőt, kezdetben része, tagja volt a közösségnek. A Herendi Vizuális Műhely által, az Academia Humana Alapítvány támogatásával a huszadik évfordulóra megjelentetett első kiadvány is rá emlékezik.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A közösségben jelenleg kilenc alkotó dolgozik, a művelődési házban július 31-ig mindegyikőjüktől láthatunk alkotásokat. Az elmúlt húsz év munkáiból válogattak, mindenki a szívének kedves darabokat mutatja be a közönségnek. Az alkotók különböző technikával dolgoznak, különböző témákat jelenítenek meg. Vannak olajfestmények és akvarellek, színes tintával készültek és arannyal aláfestett alkotások, grafikák, kerámiák. Láthatunk virág csendéleteket, az erdélyi és szigetközi tanulmányutakról hozott emlékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában