Apára és fiára emlékeztek

2019.07.22. 07:00

Műveikkel idézték meg Nagy László és Nagy András szellemét Iszkázon

A Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány és Iszkáz Önkormányzata szervezésében Nagy László-emléknapot tartottak Kísérőének fiának címmel a Nagy László Emlékházban a napokban. A rendezvényt a költő mellett tavaly elhunyt fiának, Nagy András grafikusművész emlékének szentelték.

Borsos Renáta

A Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány kuratóriumának elnöke, Réthy Katalin elmondta, a szülőház az elmúlás és az emlékezés helyszíne 1984 óta. Szívszorító szakadék a költő és az olvasó között, egy múlttal megrakott emlékhely, ahol a hátrahagyott jelek között az alkotó mellett ta- valy augusztus óta már Nagy András hiányával is szembesülnek.

A Nagy László szülőhelyén tartott évi négy-öt rendezvényük az egymásban érzett együvé tartozást erősíti, ahol a költészet és a tiszta forrásból merített dalok által erőt gyűjthetnek a hétköznapokhoz.

Több mint másfél évtizede annak, hogy a költő alkotói nagysága előtt évente a magyar kulturális élet élenjárói tisztelettel megemlékeznek. Az idei műsor tematikájában elsősorban Nagy András sokszínű, magas minőséget képviselő egyedi művészetére, emberi nagyságára emlékezett.

Pályatársa, volt iskolatársa, Kara György grafikusművész és Nagy Gábor költő, a Hitel folyóirat szerkesztője a Hitel Könyvműhely kiadásában megjelent, Nagy András írásaiból összeállított Ember tervez…Művészeti írások című könyvét mutatták be a jelenlévőknek. Nagy Gábor felidézte, hogy Nagy András 2008 óta tervezte a Hitel folyóirat küllemét, 2012 óta egészen haláláig a folyóirat képszerkesztője és borítótervezője volt. Grafikusi vénájával párhuzamosan igazi szépírói tehetséggel is megáldotta a sors. Grafikai munkái mellett esszéket, tanulmányokat írt, változatos témakörökben. A bemutatott kötet a folyóiratnak írt válogatott írásait három ciklusra bontva tartalmazza. A folyóirat szerkesztője végül megjegyezte, Nagy András írásművészetében elbűvölő és egyedi, hogy rendkívüli tömörséggel fogalmaz, hátra helyezett mondatszerkezetekkel, csattanóval, a rá oly jellemző szóleleményeivel.

Kara György az illusztrációinak változatosságára, zsenialitására hívta fel a figyelmet. Hozzátette: rajzai egy nagy tudású, érzékeny művész szellemének a megnyilvánulásai. Mint ahogy a kifejező vonalakra, úgy írói tehetséggel megáldva a láttató szavakra is rátalált.

A méltatást követően a muzsika vette át a főszerepet a Sebő együttes jóvoltából
Fotó: Penovác Károly/Napló

A méltatást követően a muzsika vette át a főszerepet a Sebő együttes jóvoltából. Sebő Ferenc szellemi munkásságára Nagy László rendkívül erősen hatott. A művész egy-egy anekdota felelevenítésével a Nagy családhoz fűződő személyes emlékeit tárta fel, az előadott dalok főként Nagy László-költemények voltak, melyek között természetesen felcsendült a Himnusz minden időben és a Ki viszi át a Szerelmet című költemény is.

A program részeként az emlékháznál a tiszteletadás jegyében elhelyezték az emlékezés koszorúit. A rendezvény agapéval, szeretetlakomával és kötetlen baráti beszélgetéssel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában