Francsics lépcső

2019.08.26. 07:00

Közösségi olvasmány lett a XIX. századi Veszprém

Ezúttal nemcsak a már ismert nyomtatott kiadványban, hanem a közösségi térként is átalakított és felújított, kicsinosított Francsics lépcső oldalfalán elhelyezett felületeken is olvashatóvá vált a legismertebb, első veszprémi kordokumentum, Francsics Károly veszprémi borbélymester naplója.

Jákói Bernadett

A Zöld Lak kezdeményezéseként irányuló közösségépítő és szépítő pályázaton , ami kifejezetten a közösségi tereknek a megszépítésére, felújítására, kialakításra irányul, a választás a Veszprémi Idegenvezetők és a Gombrich Mester Tanodájának közös összefogásával a belváros történelmi negyedében található Francsics lépcsőre(Az Óváros teret és a Horgos utcát összekötő ősi lépcsősorra) esett .

-Mivel idegenvezetőként elég sokat járjuk Veszprém utcáit,fontosnak tartottuk, hogy egy veszprémi személyhez fűződő objektumot válasszunk, mint a jeles naplóíróról elnevezett ősi grádicsot. Turisztikailag is egy potenciális helyszín,amit közösségi térként meg tudunk szépíteni –mondta el Takácsné Ferenczik Brigitta idegenvezető, a projekt kezdeményezője.

–A fő látványosságok mellett igyekeztünk olyan, helytörténetileg kiemelkedő morzsákat is keresni, ami megújulva remek közösségi térként is funkcionálhat a jövőben. A Francsics naplója, melynek címe Kis kamorámban gyertyát gyújték remélhetőleg olvasmányos és kedvelt irodalmi közkincs lesz a lépcsőn közlekedőknek is…

A sikeres pályázatot megvalósító csapat , akik olvashatóvá tették a XIX.századi Veszprémet

Az 5 darab kihelyzett keretbe hetente cserélik majd az oldalakat, egészen addig, amíg a napló végére nem érnek a bemutatással. Tervek szerint egy hétig lesznek olvashatók a fejezetek, és folytatólagosan mindig cserélik azokat oldalszámok szerint. A programon rásztvevők stilusosan megismerhették, kiszínezhették azokat a virágmotívumokat is, amelyeket Francsics mint természetbarát, virág és kiskert kedvelő írt le a naplójában, s amiknek bemutatására nagy hangsúlyt is fektetett.

A projekt célja, hogy a helytörténetileg fontos kordokumentumot minél szélesebb helyi és turisztikai közönség ismerje meg és olvassa el, betekintést nyerjenek az egykori, XIX.századi Veszprém életébe. A szervezők remélik, hogy a lépcső és környéke a jövőben frekventált közösségi térré válhat a belváros történelmi szívében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában