Különleges csipkék és paletták

2019.08.11. 20:24

Látványos időszaki tárlatok várják a látogatókat a sümegi Kisfaludy-emlékházban

A Jakab-napokon megnyílt időszaki kiállítások szeptember 14-ig megtekinthetők, érdemes betérni az emlékházba megcsodálni azokat.

Tóth B. Zsuzsa

A Jakab-napokon az emlékház udvarán fellépett a Camerata Pelsonore együttes Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A Jakab-napok fesztivál első napján Darnay Kálmánra, a 155 éve született polihisztorra, régészre, muzeológusra, íróra, az állami Darnay Múzeum alapító igazgatójára és a nagyapára emlékeztek. Régen és most – ezzel a gondolattal, két színvonalas kiállítással és szívhez szóló beszélgetéssel idézték meg alakját, Haász Gabriella történész, Darnay László és a Sümegi Városvédő Egyesület tagjai közreműködésével.

A Camerata Pelsonore együttes Mozart és a hegedű, a hegedű és Kisfaludy című koncertjével zárta a hangulatos, nyári múzeumi estét.

A fesztivál második napján csipkenapot szerveztek, a nemeshanyi csipkések költöztek az udvarba. Turós Istvánné csipkekészítő népi iparművész, a népművészet ifjú mestere kiállításával és foglalkozással várták az érdeklődőket, a kiállítások szeptember köze­péig látogathatók. Ugyanakkor megtekinthető a Capári Róbert által megálmodott és támogatott Sümegi Művésztelep kortárs kiállítása is.

Capári Róbert, a Capári Lovasikola és Lovarda tulajdonosa szenvedélyesen gyűjti a dicső nemzeti múlt emlé­keit. A Radetzky Huszáregyesület alapítójaként, elnökeként tudja és vallja, hogy a hagyományőrzés a lelki és szellemi épülés legfontosabb eszköze. Kevesen tudják azonban róla, hogy a művészetek nagy pártolója is, és már kilenc éve működtet egy kortárs művészeti tábort.

A sümegi Darnay Kálmán által hajdan megálmodott művésztelep folytatásaként jött létre a Sümegi Váristálló Alkotótábor neves kortárs képzőművészek alapításával és részvételével. A közös alkotómunka, a lovas és falkavadász hagyományok megélése azóta is évről évre program a Capári Lovarda falai között. Számos jeles kortárs művésszel bővült mostanra az alapítók köre. A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum gyűjteményében a Darnay-művésztelep híres alkotói (Csók István, Tornai Gyula, Vaszary János, Rudnay Gyula és társaik) palettáit láthatják az érdeklődők. Azokat a palettákat, melyek a Sümegi Művésztelepen alkotó festőművészek által készített apró, kedves emlékképek.

Beszédesek a paletták feliratai is, amelyet sokszor a lemezen lévő hüvelykujj mellé írtak az emlékhagyók.

A Jakab-napokon az emlékház udvarán fellépett a Camerata Pelsonore együttes Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A kiállítás tisztelgés Darnay Kálmán emléke és a Sümegi Művésztelep tevékenysége előtt. Láthatók a művészi szinten, kézi technikával megvalósított, gyönyörű varrott és vert csipkék, Turós Istvánné alkotásai is. A csipke a reneszánszát éli, elég csupán a rusztikus jegyeket magán viselő, sok csipkét igénylő vintázs stílusra gondolni, amely mind a ruháknál, ékszereknél és lakberendezésnél is megmutatkozik. A mindennapokban jelen lévő csipke mellett a művészi szinten, kézi technikával megvalósított, varrott és vert csipkének a múlt értékeit magán viselő térhódítása elsősorban a hagyományőrzők munkájának köszönhető.

A vetítéssel egybekötött kiállítás innovatív módon mutatja be a csipkefelhasználás lehetőségeit. Medálok, nyakláncok, karkötők, ruhák, használati és dísztárgyak, terítők, 3D-s alkotások várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában