Szupernova a felsőörsi égbolton

2019.08.11. 07:00

A Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekarral beszélgettünk

Egy tűt sem lehetett leejteni a civil ház udvarán, olyan sokan ropták a táncot Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar koncertjén. Bebizonyosodott, hogy a rock and roll örök, és hogy az élőzenének még mindig varázsa van.

Szendi Péter

A Marót Viki és a Nova Kultúrzenekar másfél évtizedes fennállása alatt saját műfajt teremtett

Fotó: Szendi Péter

Az együttes vezetőjével, Novai Gáborral – vagy ahogy Fenyő Miklós nevezi: Szupernovával – beszélgettem a koncert után.

– Egyszer ezt írták rólam egy cikkben a hetvenes évek elején, a Generál időkben: A magyar zenei élet eminens diákja Novai Gábor. A szürke eminenciásnak nem látható az arca, nincs kiírva a plakátra a neve nagybetűvel. Nem nyilatkozik a tévében, a rajongók nem őt akarják, nem tüntetik ki, mert az eredményt nem neki tulajdonítják, pedig nélküle nem létezik együttes. Ahol ő tevékenykedik, ott valamilyen rejtélyes módon megjelenik a siker. Az autóban ő a motor, akit eltakar a motorháztető, és nem gondol bele senki, hogy mitől megy a kocsi, csak a sofőrt látják. Mindez, bevallom, jólesett, én inkább szeretek a háttérben lenni és a zenének élni.

1961-ben a szomszédos ház ablakából kiszűrődve hallgatta a Beatlestől a Twist and Shout című dalt. Ekkor 12 éves volt. Ez a sláger olyan nagy hatással volt rá, hogy eldöntötte, zenész lesz. Édesanyja unszolására elkezdett zongorázni, de ez nem nagyon tetszett neki, mert amikor kezei önálló életet éltek, a zongoratanárnő mindig a praclijaira vert egy vonalzóval.

Novai Gábor, a zenekar motorja
Fotó: Archív

Ekkor eldöntötte, hogy inkább gitározni tanul, amit egyáltalán nem bánt meg. 1971-től a Generál alapító tagja, basszusgitárosa és vokalistája volt. Olyan zenészek voltak a társai, mint Révész Sándor, Karácsony János. Hatalmas sikerük volt itthon és Lengyelországban is, ahol két aranylemezt adtak ki.

1979-ben távozott a Generáltól, Szikora Róbert felkereste, hogy csatlakozzon a Hungáriához. Mint mondja, egyáltalán nem bánta meg, hiszen hatalmas sikerszéria vette kezdetét. Magyarországra betört a rock and roll láz. Ez az együttes nagyon jól fel volt építve, hatalmas sikereket értek el külföldön is, főleg az NDK-ban.

– Kezdetben Szikora Robi nagymamájánál gyakoroltunk, mit mondjak, hihetetlen nagy türelme volt hozzánk, hiszen volt, hogy napi 8-10 órát is zenéltünk. A Hungária mindig is a szívem csücske marad, főleg azok után, hogy 15 év múltán, 1995-ben ismét összeálltunk, és az akkori Népstadionban 100 ezer ember előtt zenéltünk. Mindez leírhatatlan és felfoghatatlan! A közönség túláradó szeretete fantasztikus volt.

A Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar másfél évtizedes fennállása alatt saját műfajt teremtett
Fotó: Szendi Péter

Miután 1983-ban felbomlott a legendás Hungária, megalakították a Dolly Rollt. Bebizonyosodott, hogy Fenyő Miklós után is van zenei élet. Első két lemezük több mint egymillió példányban kelt el, azóta sem tudott magyar zenekar ennyi lemezt eladni.

A Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar 2003 májusában alakult. A mese úgy szól, hogy egy „mosolygós C-dúrtól” hangos, tavaszi napon. Olyan zenészekből áll, akiket egytől egyig inspirál a 60-as, 70-es évek zenei világa. A zenekar alapítója Novai Gábor, énekesnője Marót Viki.

Az együttes másfél évtizedes fennállása alatt saját műfajt teremtett, amely aktuá­lis zenei irányzatokat ötvöz a múlt század derekán született tánczenei műfajokkal. Megalakulásuk óta töretlenül koncerteznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában