Próza, beszélgetés és zene pápán

2019.09.16. 11:30

A Zsidó Kulturális Napok programjai nyitottak minden felekezet tagjai előtt

Második alkalommal, szeptember 14. és 15. között Zsidó Kulturális Napokat szervezett a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület. A programsorozat célja, hogy minél több érdeklődő látogasson el a zsinagógába.

Polgár Bettina

Fodor Bernadett énekművész Sem emlék, sem varázslat… címmel zenés-verses lelki utazásra invitálta a jelenlévőket

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Schmidt Orsolya, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület vezetője elmondta, 1846. szeptember 11-én avatták fel ünnepélyes keretek között a zsinagógát, ezért igyekeztek a jeles évfordulóhoz közel eső dátumot választani az eseménysorozat megszervezésére.

Schmidt Orsolya kiemelte, minden városban fontos, hogy a különböző felekezetek jó kapcsolatot ápoljanak egymással Fotó: Polgár Bettina/Napló

– Úgy gondoltuk, ez a dátum méltó mementó lehet, emlékezhetünk arra, hogy ez az épület milyen lehetett hajdanán és milyen sok ember járt ide. Ugyanakkor fontosnak tartottuk, hogy most is megtöltsük emberekkel a zsinagógát. Ahogy tavaly, úgy idén is a kultúra és a művészetek által szerettük volna elérhetőbbé tenni a zsidóságot, hiszen nem biztos, hogy mindenki a szakralitáson keresztül közelíti meg.

Már egy évvel ezelőtt is meg akartuk mutatni azt a sokszínű zsidó hagyományt, amely a művészetekben is megjelenik, ezért akkor sem hiányozhatott a zene, a vendégünk volt egy rabbi, illetve beszélgettünk, előadásokat hallgathattunk meg – magyarázta.

Az egyesület vezetője kiemelte, az idei programkínálatban ugyanígy helyet kapott a próza és a zene. Az eseménysorozat nyitányaként Fodor Bernadett énekművész Sem emlék, sem varázslat… címmel zenés-verses lelki utazásra invitálta a jelenlévőket, akiket Schmidt Orsolya és Áldozó Tamás, Pápa polgármestere köszöntött, majd Szabó Szilárd egy monodrámát adott elő. A Zsidó Kulturális Napok másnapján játszóházzal várták a gyermekeket, továbbá süteménykóstolás és gasztronómiai kalandozás várt a résztvevőkre.

Találkozások címmel ökumenikus kerekasztal-beszélgetés színesítette a napot, majd kérdezz-felelek beszélgetésen vehettek részt a látogatók Fináli Gábor rabbival, végül pedig az Ábrahám fiai koncertjével zárult a programsorozat.

Schmidt Orsolya kiemelte, minden városban fontos, hogy a különböző felekezetek jó kapcsolatot ápoljanak egymással. – Különösen igaz ez egy kisváros esetében, hiszen ugyanazokon az utcákon járunk nap mint nap. Közös cél, hogy ápoljuk a hagyományokat, illetve öregbítsük a városunk hírnevét. Nagyon fontos az is, hogy tudjunk beszélgetni egymással. Éppen ezért minden rendezvényünket úgy hirdetjük meg, hogy felekezeti és korosztályi hovatartozás nélkül várjuk az érdeklődőket – hangsúlyozta.

Az egyesület vezetője köszöntőjében rámutatott, jókedvüket beárnyékolja hajdani elnökünk, elnökségi tagjuk, Politzer Sándor halála, aki mindig fontosnak tartotta a hagyományápolást, a zsidóság megismertetését.

Fodor Bernadett énekművész Sem emlék, sem varázslat… címmel zenés-verses lelki utazásra invitálta a jelenlévőket Fotó: Polgár Bettina/Napló

– Politzer Sándor nevéhez kapcsolódott többek között az is, hogy a zsinagóga falai között emlékezhettünk a múltunkra. Így lehetőség nyílt arra, hogy egyre több rendezvény helyet kapjon e romjaiban is szépséges térben. Bízott benne, hogy megérheti a zsinagóga felújítását. Reméljük, mi majd szemtanúi lehetünk ennek – fogalmazott Schmidt Orsolya.

Megtudtuk tőle, szeretnék, ha a Zsidó Kulturális Napok megszervezése hagyománnyá válna, ehhez kitartásra, a tagság lelkesedésére, az érdeklődőkre, illetve a megfelelő anyagi háttérre is szükség lesz. Az ősz folyamán szeretnék útjára indítani a Zsinagógai Séták elnevezésű eseménysorozat folytatását, a szabadegyetemet, ahol különböző előadásokkal várnák az érdeklődőket.

Emellett, ahogy már az elmúlt években, a hanukát idén is szeretnék a zsinagógában megtartani. Ehhez különböző kiegészítő programokat – akár koncerteket is – csatolnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában