jubileum

2019.09.23. 11:00

Lappföld világa képeken az ajkai kiállításon

Az Ajkai Magyar–Finn Baráti Egyesület célja továbbra is a finn kultúra népszerűsítése, egyre szélesebb körben történő terjesztése.

Borsos Renáta

Az Északi szél – Lappföld világa című kiállítást Vuokko Ritari konzul nyitotta meg Haris Éva tolmács segítségével Fotó: Györkös József

Fotó: Gyorkos Jozsef

Az Ajkai Magyar–Finn Baráti Egyesület fennállásának tízéves jubileumi programsorozatát a Rovaniemiben működő művészcsoport (Palas Ry) két alkotója, Helena Aula és Kati Kanto finn képzőművész Északi szél – Lappföld világa című kiállítása nyitotta meg a művelődési központban a minap.

A megnyitón az Ajkai Magyar–Finn Baráti Egyesület elnöke, Rédling Nikoletta köszöntötte az alkotókat, és összegezte az egyesület elmúlt tíz évben végzett törekvéseit, eredményeit. Megemlítette, céljuk továbbra is a finn kultúra népszerűsítése, egyre szélesebb körben történő terjesztése. A Barátság hídján elnevezésű jubileumi programsorozatot is ennek szellemében rendezik kiállításokkal, előadásokkal.

Hozzátette, az egyesület hozzájárul a testvérvárosi kapcsolat fejlődéséhez, fontos szerepet játszik a két város, a két kultúra, a két nép között.

Az Északi szél – Lappföld világa című kiállítást Vuokko Ritari konzul nyitotta meg Haris Éva tolmács
segítségével Fotó: Györkös József

A kiállítást Vuokko Ritari konzul nyitotta meg Haris Éva tolmács segítségével. A konzul úgy fogalmazott, az egyesület működése jó példa arra, hogy a művészet és a kultúra miként képes hidat építeni népek között. A kiállítás is egy ilyen ékes példája a hídépítésnek, köszönet illeti érte az alkotókat és az egyesület tagjait. A tárlat anyaga közelebb hozza a magyarokhoz a messzi lappföldi tájat, az ottani életet. A kiállítás címében szereplő északi szélre utalva megjegyezte:

– A magyar–finn kulturális kapcsolatok sokasodhatnak, fejlődhetnek, ha továbbra is a tisztító északi szél tudnak lenni egymás számára.

A tárlat megtekintése mellett a művészeti élményt a Pedagógus Női Kar Petheő Balázsné és Cserháti Csilla vezényletével finn és magyar nyelven előadott dalai és Kati Kanto énekes produkciója még tovább mélyítette. Kati Kanto művészetével kapcsolatban lapunk megtudta, a Lappföldi Egyetemen és számos kurzuson tanulta a művészetet. Szeret írni, énekelni, festeni. Kedveli a kerámiát, olaj-, akril- és akvarellfestékkel alkot szívesen. Helena Aula munkáinak legfőbb témája a természet, gyerekkora óta érdekli a művészet. Technikája akril, akvarell, pasztell. Munkáit egyéni és közös kiállítások alkalmával többször megmutatta már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában