hagyományteremtés

2019.10.08. 11:00

A mese napja Litéren – nem csak gyermekeknek

Első alkalommal tartották meg a mese napját az Ertl Pálné Művelődési Házban, a Magyar Népmese Napjához, Benedek Elek 160. születésnapjához kapcsolódóan.

Sági Ági

Amíg a felnőttek mesét hallgattak, a gyerekek nemezeltek és ragasztottak

Fotó: Sági Ági/Napló

– A mesék eredetileg felnőtteknek születtek, ezért is jutott eszembe, hogy a litéri mesenap szólhat felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Azt szerettem volna, ha mindenki ráérez, hogy milyen fontos mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek a mese. Fontos, hogy néha a felnőttek is elengedjék magukat, hogy olyan csodák részesei lehessenek, amik csak a mesékben történhetnek meg – mondta el lapunknak Lugossy Zsuzsa művelődésszervező.

Amíg a felnőttek mesét hallgattak, a gyerekek nemezeltek és ragasztottak
Fotó: Sági Ági/Napló

Elsőként a székely mesemondó, Csernik Szende mondott egy hosszú mesét az összegyűlt gyerekeknek, majd hozzá csatlakozott Diószegi Imola és Czoma-Szegedi Nóra, és meséltek egyre pajzánabb felnőttmeséket a különteremben összegyűlt hangosan kacagó vagy csendesen kuncongó felnőtteknek.

Amíg a felnőttek mesét hallgattak, a gyerekek nemezeltek és ragasztottak. Aki el tudott csendesülni, az benézhetett egy másik különterembe is, ahol a manó-tó várta a gyerekeket. A sötét szobában gyökerekkel, kövekkel berendezett, sejtelmes tavacskán mécseseket vezettek át a gyerekek, és aki nagyon figyelt és csendben volt, az a manókat is meghallotta.

Lugossy Zsuzsa elmondta, hogy a mesenapot szeretnék majd jövőre is megtartani, mert rengeteg ötlet jött hozzá a településről, így van még muníció a folytatáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában