Nőkből is megárt a sok

2019.10.02. 10:40

Anya-lánya történet bemutatásával indult az évad a Magyarpolányi Pajtaszínházban

Hatalmas közönségsikerrel debütált a Magyarpolányi Pajtaszínház évadnyitó előadása, Nőkből is megárt a sok címmel.

Borsos Renáta

Fotó: Balogh Akos

A Pataki Éva regényéből készült, Cseh Judit rendezte színdarabot a Kossuth-és Jászai díjas színművésznő Tordai Teri és lánya, a szintén Jászai díjas Horváth Lili alakításában láthatták a nézők a közelmúltban.

A színpadi játékban a művészek kendőzetlen őszinteséggel mutattak be egy anya-lánya kapcsolatot, a folyamatot, amint az édesanyából nagymama, a gyermekből pedig szülő lesz. Mindkét karakter életkorából, élethelyzetéből adódóan akadtak egymással konfliktusokkal terhelt jelenetek, mivel ugyan egy vérből valók, mégis teljesen más személyiségek. A történet fókuszpontjában az idősebb nő, az anya karaktere állt. Tordai Teri a szerep megformálásában teljes hitelességgel, bravúros színészi átlényegüléssel ábrázolta az anya széles skálán megmutatkozó érzelmi megnyilvánulásait, többek között az aggodalmat, amit a fiatalsága elmúlásával, illetve a gyermekei kirepülésével, – a pszichológusa által csak- az „üres fészek szindrómával” illetett érzet váltott ki belőle.

A cselekmény a fiatal lány esküvőjét megelőző sarkalatos eseménnyel, a menyegzői ruha kiválasztásával indult. Az anya-lánya közötti első nézeteltéréseknek, véleménykülönbségeknek itt lehetett először tanúja a közönség. Szerencsére a kettejük közötti „harcokat” oldotta a szavak mögött mindvégig ott rejtőző szeretet, féltés, gondoskodás érzése, valamint az anya karakteréből áradó természetes humor jelenléte, mely, mint egy jelzőrakéta, többször is figyelmeztetett arra, hogy nem szabad véresen komolyan venni az életet. Derűvel, magunk kikarikírozásával néha könnyebb túllendülni egy-egy nehézségen, megoldani egy problémát.

Az anya szerelmi életén keresztül a nézők eljutottak a válásához vezető okokhoz is, melyeket egymás közötti beszélgetés tárt fel, a történet szerint a már fiatal édesanyává vált leánynak. Míg az elején Horváth Lili színészi játékával az édesanyja érzelmi leválásra képtelen hajlandóságát nehezményező fiatal lányt ( Nórit) jelenítette meg, addig a történet végén, már a kisimult, szoros anya-lánya kapcsolat pillanataiban is emlékezeteset alakított. A nagymama és az anya szerepkör, mindkettőjüknél más-más perspektívából engedte láttatni a dolgokat.

Az érzelmek kusza hálójában működő emberi kapcsolatokra is reflektáló előadásban Horváth Lili még az édesanya pszichológusát és szeretőjének féltékeny feleségét is megformálta.

A konfliktusokat sokszor humorral feloldó színmű, a végső jelenetben szívszorító pillanatokat tartogatott a közönségnek. Nóri évek múltán, édesanyja szavait már csak az emlékezetében őrizve, leánygyermekével várandósan, szintén előtte áll egy gyönyörű, minden bizonnyal számos nehézséget is magában hordozó anya-lánya kapcsolatnak, mert az élet körforgása nem áll meg....

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában