régiből újat

2019.10.10. 11:00

Farmerből újraálmodott kiegészítőkből nyílt kiállítás a pápai könyvtárban

Hörömpöly Imréné Szuper Rózsi hat éve készít farmer anyagból használati tárgyakat az újrahasznosítás jegyében. Kollekcióját a könyvtárban teszi közszemlére.

Laskovics Márió

Hörömpöly Imréné Szuper Rózsi a városi könyvtárban mutatja be saját kezűleg újrahasznosított farmeralkotásait Fotó: Laskovics Márió/Napló

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Régiből újat címmel farmerből készült használati tárgyakból nyílt meg Hörömpöly Imréné kiállítása kedden a Jókai Mór Városi Könyvtárban. A november 5-ig látható tárlatot Lőrincz Péter szövőmester nyitotta meg, méltatva az alkotót, s felelevenítve a vele és férjével való csaknem két emberöltőnyi barátságát.

Hörömpöly Imréné Szuper Rózsi a városi könyvtárban mutatja be saját kezűleg újrahasznosított farmeralkotásait Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Aranyszívű és -kezű kézműves. Már kislányként megtanult csuhét, lábtörlőt fonni, kötni, horgolni, s később a tókerti iskolában szőnyeget szőni, majd kitanulta a foltvarrást. Ajándékot sosem vett, maga készíti el változatosan, személyre szólóan. Pályaválasztásakor nem lehetett varrónő, de ahogy a kiállításon is látható, mégis kiválóan kitanulta a szakmát. Régi farmerből valami újat alkotni nem könnyű. Alkotó képzelet kell hozzá, ami meglátja a részletekben a leendő újat, valamint szív és szeretet. Én látom, ezek a táskák mosolyognak – mondta el Hörömpöly Imréné Szuper Rózsiról, aki négy éve kapcsolódott be a Bakonyalja Kézműves Egyesület munkájába. Gyerekeknek tart mesterségbemutatót és foglalkozásokat, sikeres a vásárokban is.

Lőrincz Péter szövőmester nyitotta meg a november 5-ig látható kiállítást, méltatva az alkotót, s felelevenítve a vele és férjével való csaknem két emberöltőnyi barátságát Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A háttérben mindig ott látom örökké vidám férjét, Imrét, mert egy sikeres ember mellett mindig ott van egy megértő, segítő társ – tette hozzá Lőrincz Péter.

Az alkotó felidézte, körülbelül hat éve készít szabadidejében farmer anyagból használati tárgyakat az újrahasznosítás jegyében. Sokáig kézzel kötött, aztán műtétje után kezdte el a foltvarrást. Saját beszerzésű, illetve az ismerősei kinőtt, divatjamúlt ruháiból válltáskákat, hátizsákokat, könyvborítókat, igazolványtartókat, zsebpénz-, zsebkendő- és pelenkatartókat, kis ajándéktáskákat, hajcsatokat készít.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Az egyik szobában van a műhelyem, a varrógépeim. Szétbontom a dolgokat és kitalálom, mi legyen belőle. Hasznosítom az öv részt, a bújtatót, a zsebet is, főként díszítésre. A vitrinekben felnőtt és gyermek, ünnepi és kékfestős kollekciók tekinthetők, valamint vásárolhatók meg – árulta el Hörömpöly Imréné.

A megnyitón verssel közreműködött Mező Lászlóné és Németh Gyuláné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában