Az ecset éneke

2019.10.20. 18:40

Istiván János alkotásaiból nyílt kiállítás Veszprémben

Portrék, rézkarcok és akvarellek is láthatók Istiván János kiállításán, amely a Szaléziánumban nyílt a napokban.

Marton Attila

Istiván János kiállítását Herth Viktória művészettörténész nyitotta meg Fotó: Balogh Ákos/Napló

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az ecset éneke – Le chant des pinceaux címmel nyílt tárlat az alkotó tizedik önálló kiállítása Veszprémben.

Istiván Jánosnak a Képzőművészeti Főiskola esti tagozatán Klimó Károly volt a mestere. 1977–84 között Párizsban élt, tanult és alkotott, hazatérése után grafikusként és illusztrátorként is dolgozott.

Istiván János kiállítását Herth Viktória művészettörténész nyitotta meg Fotó: Balogh Ákos/Napló

Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum igazgatójának bevezetője után Herth Viktória művészettörténész nyitotta meg a kiállítást. Kiemelte, a rajzolás és festés sorsszerű volt Istiván Jánosnak. Ha nem fest, akkor tervezi a következő munkáját. Elmondta, az 1970-es évek végéig főként rajzolt, azóta a festés van a fókuszban, de máig készít illusztrációkat. A képalkotás számára az az eszköz, amellyel könnyedén kommunikál a világgal. A kiállításon portrék, két rajzkarc, akvarellek és Leonardo-másolata is látható az alkotónak.

Herth Viktória elmondta, a képzőművészeti tudást részben akadémista iskolákban, részben a párizsi és bécsi restaurátori munkája során sajátította el Istiván János. A precizitás és alaposság minden művén tetten érhető, de nem veszik el a részletekben. Portréit realista pontosság, és a személyiség kisugárzása jellemzi, míg akvarelljei – amelyeket külföldi utazásai alkalmával készített – lendületesek, lényegre törők és harmonikusak, méltatta az alkotót a művészettörténész.

A megnyitón közreműködött Egyed Imola (ének), zongorán Juhos Melinda, mandolinon Egyed B. Györgyi játszott. A tárlat november 9-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában