több mint 3500 éves kincslelet került most bemutatásra

2019.10.14. 07:00

Kincsek utak mentén címmel nyílt kiállítás-sorozat a Laczkó Dezső Múzeumban

Szombaton nyitották meg a Kincsek utak mentén című kiállítás-sorozatot a Laczkó Dezső Múzeumban.

Horváth Virág

20191012 Veszprém Kincsek utak mentén című kiállítás a Laczkó Dezső Múzeumban. A leletek a 83-as út új nyomvonalának feltárásakor kerültek elő Takácsi közelében Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Péterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató és Pátkai Ádám Sándor régész, kurátor Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Forrás: Penovác Károly/Napló

A Laczkó Dezső Múzeum szombaton délután nyitott meg új régészeti kiállítás-sorozatának első tárlatát, Kincsek utak mentén – Takácsi címmel. A megnyitó rendezvényen Ovádi Péter országgyűlési képviselő elmondta, a Török Ignác utcai raktárat körbejárva azt tapasztalta, a múzeum dolgozói egytől egyig hivatásként tekintenek munkájukra.

– A másik nagyon fontos dolog, amit tapasztalhattam, az az elhivatottság és a precizitás. Hogy milyen szakértelemmel fordulnak a tárgyak felé, és mentik meg a múlt örökségét, az szerintem mindannyiunknak öröm – tette hozzá Ovádi Péter.

A Kincsek utak mentén – Takácsi című kiállításon több száz darabos leletanyagot mutatnak be
Fotó: Penovác Károly/Napló

Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója elmondta, a múzeum kiemelten kezeli jelenleg az önkéntesekkel való együttműködést, és a fémkeresőzést, melyben a múzeum munkatársai is a lelkes önkéntesek segítségére állnak. Az igazgatónő hozzátette, szerencsés helyzetben voltak, hogy ezek a leletek ásatás során kerülhettek a múzeumhoz, hiszen, az útépítésnél használt markolók töméntelen mennyiségű földet emelnek ki egyszerre, amivel a leleteket, ha meg is találják, már nem eredeti helyükön, környezetükben tudják feltárni, így fontos adatoktól estek volna el.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A Kincsek Utak Mentén elnevezésű kiállítássorozat célja a Laczkó Dezső Múzeum gyűjteményben található és a közösségi régészeti kutatások során előkerülő legújabb leletek és műtárgyak bemutatása a város, a megye és Magyarország közösségei számára. Egy-egy település vagy korszak kiemelkedő leleteiről mesélnek ezek a leletek, amelyek nemcsak történeti információkkal rendelkeznek, hanem egyben esztétikai élményt és ismeretet is átadnak.

Az első alkalommal a 2019 nyarán a 83-as számú út új nyomvonalának megelőző feltárásán, Takácsiban előkerült több száz darabos, több mint 3500 éves kincslelet került most bemutatásra a Laczkó Dezső Múzeum falain belül. A kiállított leletek mellett egy rövid kisfilmet is megtekinthettek a látogatók a helyszínen az ásatásról. A kiállítássorozat kurátorai Dr. Péterváry Tamás és Pátkai Ádám Sándor régészek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában