Név a nyelv alatt

2019.10.23. 07:00

Könyvbemutató a pápai holokauszt-emlékévhez kapcsolódva

Mennyire fér össze a hagyomány és a modernizmus? Ezt a kérdést járja körbe Sági György író legutóbbi könyve, amit Pápán is bemutatott a Jókai Kör meghívására.

Laskovics Márió

Stankovics Marianna, a Jókai Kör elnöke és Sági György író a Név a nyelv alatt című regény pápai bemutatóján

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Sági György Név a nyelv alatt című regényét mutatták be a Jókai Kör szervezésében múlt pénteken a Pápai SzC Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma dísztermében, az idei pápai holokauszt-emlékévhez kapcsolódva. A szerzővel Stankovics Marianna elnök, magyar-történelem szakos tanár beszélgetett. A könyvhöz kötődően két verset, illetve két filmrészletet is meghallgattak-tekintettek a résztvevő tagok és diákok.

A könyvbemutatón két verset, illetve két filmrészletet is meghallgattak-tekintettek a résztvevő tagok és diákok Fotó: Laskovics Márió/Napló

Sági György író, ügyvéd 1957-ben született Budapesten. A családi hagyományoknak megfelelően a szabómesterséget választotta, majd jogásznak tanult. Egyesítve tudását a legnagyobb magyar ruhagyár jogtanácsosa lett. Pár évre belekóstolt az újságírásba (Ludas Matyi), majd gyermekei születése után önálló ügyvédi irodát nyitott. Tíz éve ír újra, s jelennek meg könyvei.

– Anyámék tizenheten voltak testvérek. A hagyománytisztelő család ellenére csak tíz évesen, 1967. június 6-án, az izraeli hatnapos háború idején tudtam meg szüleimtől, hogy zsidók vagyunk. A zsidóságomat nem a vallás, hanem inkább a tradíció, a kultúra felől közelítem meg. 2004 és 2006 között a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke voltam – idézte fel a Naplónak nyilatkozva.

Legutóbbi, tavaly kiadott regénye a zsidó hagyomány és modernizmus egymás mellett éléséről szól. Két jellegzetes szereplője közül előbbit Löw ben Becalél rabbi Prágában, utóbbit Baruch Spinoza Amszterdamban képviseli. Őket egy napjainkban Budapesten egymásra találó kárpátaljai magyar lány és holland zsidó fiú kutatja fel a történetben.

Stankovics Marianna, a Jókai Kör elnöke és Sági György író a Név a nyelv alatt című regény pápai bemutatóján Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Spinoza zsidó filozófusként valamennyire megalapozta a 17. században azt a modern filozófiai gondolkodást, melynek folyománya a mai polgári társadalom. Ezzel szemben lehet, hogy a legendás gólemet megalkotó Löw rabbinak volt igaza, aki azt vallotta, hogy a hagyományokhoz való ragaszkodás felülír mindent. Az ő leszármazottja volt Löw Lipót pápai rabbi – árulta el Sági György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában